Mednarodni dan radiologije letos v znamenju soočanja z epidemijo

Radiologi, radiološki inženirji in vsi drugi poklici, ki so povezani z radiologijo, danes že osmo leto zapored zaznamujejo mednarodni dan radiologije.

Po besedah vodje Združenja radiologov Slovenije Maje Mušič je letos dan še posebej namenjen kolegom, ki v času epidemije neutrudno sodelujejo pri diagnostiki in zdravljenju covidnih bolnikov.

“Na ta dan se želimo ustaviti, se ozreti nazaj in se spomniti vseh, ki so pomembno prispevali in še vedno prispevajo v boju s to novo boleznijo, se jim zahvaliti za njihov prispevek in jim izreči priznanje,” je v izjavi za STA poudarila Mušičeva, ki kot specialistka radiologije dela na Onkološkem inštitutu Ljubljana.

Želijo poudariti pomen radiologije

Po njenih besedah želijo poudariti tudi pomen radiologije v skrbi za varno obravnavo bolnikov in seznaniti širšo javnost z njihovo dejavnostjo. “Radiologi pogosto ostajamo s strani bolnikov manj opaženi, vendar izjemno pomembni tako pri diagnostiki kot pri terapiji,” je opozorila. V Sloveniji je trenutno okoli 230 specialistov radiologov in približno 100 specializantov radiologije.

Sodobna radiologija zajema preiskave od klasičnega rentgenskega slikanja, ki se izvaja v digitalni tehnologiji, do ultrazvočnih preiskav, preiskav z računalniško tomografijo in magnetno resonanco. Pomemben del radiologije so tudi intervencijski posegi, s katerimi pod rentgensko kontrolo na manj invaziven način zdravijo stanja, ki bi drugače potrebovala večje operativne posege.

Pomanjkanje sodobne opreme v nekaterih zavodih

Slovenska radiologija po besedah Mušičeve kljub pomanjkanju sodobne opreme v nekaterih zavodih sledi aktualnim smernicam na vseh področjih. Temu pritrjuje velik delež slovenskih radiologov, ki so avtorji številnih člankov v priznanih mednarodnih publikacijah. Radiologija je zaradi hitrega razvoja v zadnjih letih zelo zanimiva tudi za mlajše kolege.

Mušičeva je napovedala, da bodo v ponedeljek pripravili virtualni simpozij z naslovom Covid-19 in radiologija, za katerega imajo že več kot 350 prijav. Sicer je pobuda za dan radiologije prišla iz vrst mednarodnih združenj radiologov, ki so se jim pridružila tudi združenja radioloških inženirjev in medicinskih fizikov.

Določitev datuma mednarodnega dneva radiologije je povezana z 8. novembrom 1895, ko je Wilhelm Conrad Röntgen odkril obstoj do tedaj še neznanih žarkov, ki jih je poimenoval x-žarki.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar