Marles hiše lani več kot podvojile prihodke na tujih trgih

VIR: Marles hiša

Družba Marles hiše Maribor je kljub zahtevnim okoliščinam v mednarodnem okolju leto 2022 zaključila pozitivno in za skoraj polovico povečala prodajo. Podjetje s 140 zaposlenimi je lani beležilo skoraj 32 milijonov evrov prihodkov, leto pa so zaključili z 78.000 evri čistega dobička. To je sicer občutno manj od skoraj pol milijona evrov leto prej.

Kot je razvidno iz letnega poročila o poslovanju v letu 2022, je podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo in gradnjo montažnih hiš, prodajo na domačem trgu lani povečalo za 28 odstotkov na 15 milijonov evrov, še bolj pa je porasla prodaja na tujih trgih, kjer so jo s skoraj 17 milijoni okrepili za kar 112 odstotkov.

Največji delež prodaje so v podjetju ustvarili z individualnimi stanovanjskimi objekti, hkrati pa so na tujih trgih uspešno razvijali prodajo modularnih objektov. Njihovi največji tuji trgi po vrednosti prodaje so Avstrija, Švica, Hrvaška in Italija, v manjšem delu tudi Nemčija.

Zaradi visoke rasti prodaje in obsega proizvodnje so tudi dodatno zaposlovali ter tako krepili ekipe v proizvodnji, na gradbiščih in v administraciji, kar jim je omogočilo prodajo rekordnega števila objektov.

V podjetju, ki ima sedež v Limbušu, proizvodni obrat pa v Lovrencu na Pohorju, visok obseg poslovanja pričakujejo tudi v naslednjih letih, zato so že začeli nov investicijski cikel v višini več kot 2,7 milijona evrov. Z investicijami posodabljajo proizvodno opremo, stroje in proizvodne prostore ter povečujejo proizvodne zmogljivosti.

Aktivni so tudi pri nadaljnji krepitvi prodaje na tujih trgih ter pri razvoju vrhunskih inovativnih rešitev za udobno in moderno bivanje. V sklopu tega so v začetku lanskega leta dokončali projekt Dom24, ki velja za njihov največji raziskovalno-razvojni projekt in postavlja najvišje standarde kakovosti bivanja in energijske varčnosti ter je kot tak referenčni objekt sodobne montažne gradnje v Evropi.

So se pa tudi v Marlesu lani soočali s številnimi izzivi, ki so bili posledica pretresov na trgu zaradi vojne v Ukrajini. Ti so nanje vplivali s povišanimi cenami materialov, energentov in storitev, ki pa so jih dobro obvladali, čeprav so imeli opazen vpliv na dobiček, ki je zaostal za načrtovanim.

Sicer pa je podjetje letos dobilo tudi novo vodstvo, potem ko ga je po dolgih letih zapustil Bogdan Božac, ki je medtem postal namestnik direktorice v neodvisnem raziskovalnem inštitutu InnoRenew. Božca in Mateja Vukmaniča sta maja zamenjala Tadej Gosak in Marcel Šober. Prvi je bil do prihoda slovaških investitorjev direktor Palome, drugi pa prihaja iz slovenske Magne.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar