Mariborski svetovalni center tokrat s poudarkom na krepitvi družin

FOTO: Pixabay.com

Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor, ki je lani praznoval 70-letnico, v novem letu delovanja daje poudarek krepitvi družin. Med drugim izvaja šolo za starše, šolo za razvezane starše in partnersko terapijo. Zanimanja za sodelovanje v teh programih je veliko, vseh še niso mogli vključiti, ampak vodijo čakalne sezname.

Kot ugotavljajo v svetovalnem centru, imajo dobra družinska komunikacija in podporni družinski odnosi ključno vlogo pri razvoju, socializaciji, dobrem počutju in zdravju otrok in mladostnikov. “Izsledki mednarodne raziskave HBSC 2022 kažejo, da ima dobro počutje mladostnikov v domačem okolju in šoli dolgoročni pozitiven vpliv na duševno zdravje, zmanjšanje nasilja, spolno zdravje in odklanjanje substanc. Promocija zdravega družinskega življenja in podporno šolsko okolje vplivata na zdravje tudi v kasnejši odrasli dobi,” je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica Tadeja Batagelj.

Šola za starše je program, ki ga izvajajo že vrsto let. Zajema deset srečanj za starše predšolskih in šolskih otrok, na katerih se ukvarjajo z vzgojnimi potrebami odraščajočih, preprečevanjem in omejevanjem težav ter vzgojo za odgovorno in samostojno življenje.

Lani so začeli s šolo za razvezane starše. “Eden posebej pomembnih izzivov za starše med in po razvezi je, kako uskladiti prekinitev partnerskega odnosa in ohranjanje starševskega odnosa s to isto osebo. Ločitev staršev je izredno težko obdobje za otroke in mladostnike, še posebej če starša ob tem ne znata ali zmoreta prepoznavati otrokovih čustev in potreb,” je povedala izvajalka tega programa Majda Marinšek.

Najnovejši program je imago partnerska terapija, ki uči pare boljšega sporazumevanja in s tem lažjega reševanja stisk in težav v partnerskem odnosu. Letos so začeli tudi s terapijami za družine, v katerih starši uporabljajo neustrezne, tudi nasilne vzgojne pristope. Potekajo tako z otroki kot s starši, s katerimi dela več terapevtov.

V okviru že ustaljenega programa Neverjetna leta, ki je namenjen staršem vzgojno zahtevnih otrok, bodo v letošnjem šolskem letu začeli izvajati program za učitelje, vzgojitelje in šolske delavce na temo vodenja razreda. Po besedah sodelavke svetovalnega centra Alenke Zupančič Danko je namenjen krepitvi pozitivnih vedenj in socialnih veščin pri otrocih ter preprečevanju in zgodnji obravnavi vedenjskih težav otrok, v njem pa med drugim obravnavajo tudi odnos učitelja s starši.

Skozi leto bo svetovalni center izvajal izobraževanja za svetovalne delavce na temo pomoči družini z učinkovitimi intervencijami, letošnji dan centra pa bodo obeležili v petek s predavanjem Marije Anderluh iz službe za otroško psihiatrijo UKC Ljubljana o dokazano učinkovitih programih zgodnjih intervencij.

Direktorica Batagelj je poudarila, da so njihovi programi preverjeni, podprti z dokazi ter za končnega uporabnika večinoma brezplačni. “Starši, ki se znajdejo v stiski, pogosto nimajo možnosti, da bi si plačali takšno pomoč,” je dejala.

Vseh potreb ne morejo zadovoljiti, čeprav si pomagajo s skupinskimi oblikami dela, kjer je to mogoče. “Še vedno se čaka mesece na prvo obravnavo pri nas,” je dejala in ponovno zaprosila Mestno občino Maribor za možnost dodatne zaposlitve.

V lanskem letu so zabeležili več kot 2500 uporabnikov iz Maribora in 23 okoliških občin. Poleg tega so izvedli več kot sto predavanj in delavnic na šolah in v prostorih svetovalnega centra. “Skušamo se približati vsem družinam. Tako smo letos gostili klub mariborskih rejniških družin, prvič smo tudi pripravili predavanje Moj otrok bo šolar v albanskem jeziku,” je povedala direktorica.

vir. lokalec.si

Oddaj komentar