Mariborski mestni svetniki imenovali nadzornike holdinga javnih podjetij

Potem ko so mariborski mestni svetniki junija lani večinsko podprli predlog za ustanovitev holdinga javnih podjetij, so včeraj imenovali še predstavnike občine v njegovem nadzornem svetu. Predvideva se namreč dvotirni sistem upravljanja, s tem da direktorja še niso izbrali.

Z vzpostavitvijo Javnega holdinga Maribor želi ekipa župana Saše Arsenoviča doseči bolj racionalno in transparentno poslovanje javnih podjetij. Vanj nameravajo združiti Energetiko, Marprom, Mariborski vodovod, Nigrad, Snago in Pogrebno podjetje Maribor.

“Imenovanje nadzornega sveta je naslednji korak, ki je manjkal, da gremo holdingu naproti. Čas je, da ga čim prej naredimo. Brez tega ne moremo razvijati mesta,” je na današnji seji mestnega sveta poudaril župan.

Nadzorniki, ki jih imenuje občina, bodo poleg vršilke dolžnosti direktorice mestne uprave Mateje Cekić še Sašo Drobnak, Igor Banič in Matej Bastič. Še dva člana nadzornega sveta pa bosta predstavnika delavcev povezanih družb.

Proti omenjenim so bili v svetniški skupini prejšnjega župana Franca Kanglerja (NLS), ki je bila že junija lani proti vzpostavitvi holdinga, ter Lista za pravičnost in razvoj (LPR), ki meni, da je okoli tega projekta preveč odprtih vprašanj. “Skačemo v bazen brez vode,” je dejal predstavnik slednje Primož Juhart.

Mestni svet je sprejel tudi nov pravilnik o sofinanciranju obnove nepremične kulturne dediščine, na podlagi katerega bo občina poleg fasad po novem sofinancirala tudi stavbne lupine in strehe. Razpis bodo po napovedih objavili februarja. V ta namen so v letošnjem občinskem proračunu rezervirali 200.000 evrov za objekte v zasebni lasti in 300.000 evrov za občinske nepremičnine.

V prihodnje se bo nekoliko zvišala občinska taksa za oglasne površine. Ta se po besedah vodje sektorja za komunalo in promet Uroša Kosija ni spremenila že od leta 2004. “V tem času so podjetja, ki imajo dovoljenje, spreminjala svoje cene, a se v občinskem proračunu to ni poznalo. S spremembo se bo občinska taksa zvišala, ta sredstva pa bomo namenili za vzdrževanje javnih površin,” je pojasnil.

Dejavnost odvoza nepravilno parkiranih vozil s pajkom bodo z družbe Nigrad prenesli na Marprom, zato je bilo treba spremeniti več občinskih odlokov. Po novem bo depo vozil namesto na Teznu pri glavni avtobusni postaji, s čimer naj bi tudi olajšali plačilo kazni za odvoz vozila.

Namesto Saše Pelka, ki je odstopil s položaja mestnega svetnika, bo listo prejšnjega župana Andreja Fištravca v mestnem svetu poleg Zdenke Križanič in Mihe Recka zastopal Alen Filipovič. Položaj se je namreč prenesel na naslednjega kandidata z njihove liste na zadnjih volitvah, ki je privolil v prevzem tega položaja.

Mestni svet je tudi podprl pobudo za prenos sedeža državnega sveta v Maribor ter prizadevanja, da se “za zagotovitev učinkovitejšega razvojnega preboja in črpanja sredstev skladov EU” sprejme za vzhodno kohezijsko regijo samostojen operativni program.

Mestni svet prav tako podpira prizadevanja, da se v Mariboru za pomoč razvojnemu svetu kohezijske regije pri pripravi programov in črpanje evropskih sredstev čim prej ustanovi posebna služba oz. enota pristojnih ministrstev, hkrati pa je odločno proti ukinitvi Dijaškega doma Maribor.

Kljub nekaterim pomislekom so mestni svetniki potrdili elaborat lokacijske preveritve za začasno rabo parcele v Dogošah, na katerem naj bi v okviru evropskega projekta Cinderella postavili demonstracijski objekt za prikaz možnosti ponovne uporabe odpadnih materialov v gradbeništvu. Tamkajšnji krajani so po besedah nekaterih mestnih svetnikov zaskrbljeni zaradi negativnih vplivov na okolje, a na občini zagotavljajo, da zadeva ni nevarna in da bo objekt po petih letih odstranjen.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar