Mariborski mestni svet: Brez razprave potrdili dvomilijonsko zadolževanje

Mariborski mestni svetniki so na doslej verjetno najkrajši izredni seji po skrajšanem postopku brez razprave potrdili spremembo odloka o letošnjem proračunu. Z njo so novi občinski družbi Mestne nepremičnine izdali soglasje za najem dveh milijonov evrov kredita za nakup stavbne pravice na mestni tržnici, s katero bi ta poslej upravljala.

Izredne seje se je udeležilo ravno dovolj mestnih svetnikov, da so lahko o predlogu mestne uprave glasovali, za kar se jim je župan Saša Arsenović posebej zahvalil. Prisotni svetniki niso zahtevali niti obrazložitve, pripomb na odlok pa niso imeli niti pristojni odbori. Še več, za razpravo se ni prijavil niti en svetnik, odlok pa so podprli skoraj soglasno.

“Za nami je ogromno dela, v katerega je bilo vključenih veliko ljudi. Odvetniki in notarji še vedno pripravljajo nekatere stvari. Zahvala gre tudi uradu za finance in vodji tega urada Mateji Cekić, ki se je na vso moči trudila priti do posojila. To ni bilo lahko, saj gre za novo podjetje, čeprav je v občinski lasti. Pred nami je nov in lep izziv ureditve mesta,” je bil zadovoljen Arsenović.

Mestne nepremičnine bodo tako lahko črpale dva milijona evrov posojila pri Gorenjski banki za obdobje desetih let, pri čemer bodo morale dolg odplačati izključno iz neproračunskih virov.

Mestni svetniki so ustanovitev novega javnega podjetja podprli že na novembrski izredni seji, preko njega pa želi občina izvesti odkup objekta osrednje mariborske tržnice in Gostilne pri treh ribnikih v Mestnem parku. Del opozicije je takrat iz protesta zaradi delnega zaprtja seje slednjo zapustil, mnogih med njimi ni bilo niti danes.

Družba s sedežem na Grajski ulici je bila v sodni register vpisana 8. januarja, vodi jo Mojmir Grmek, hkrati tudi direktor javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči, ki domuje na istem naslovu. Slednji se s podjetjem Inversio gradnje dogovarja o odkupu stavbne pravice na mestni tržnici.

Največ pomislekov so glede zadolževanja izrazili v Listi nekdanjega župana Andreja Fištravca, ki je svoje povedala dopoldne na novinarski konferenci. Kot je povedal vodja svetniške liste Miha Recek, naj bi šlo za nakup stavbne pravice za naslednjih 50 let, ta pa je nekoč že bila podeljena mestu in jo slednje zdaj odkupuje nazaj.

Besede o kupovanju tržnice so tako po njegovem prepričanju velika laž, dvemilijonska zadolžitev pa da pomeni zgolj nakup parkirne hiše oziroma nakup stavbne pravice. Denar bi po njegovih besedah bolj prav prišel pri nekaterih drugih projektih, nenazadnje pa pri reševanju težav mariborskega rdečega križa, kjer so že pred časom opozorili na neodzivnost mestne občine.

Na to temo je Arsenović ob koncu današnje kratke seje dejal, da je o omenjeni problematiki govoril s sekretarjem Metodom Dolinškom. Potem ko so naredili analizo stanja, so ugotovili, da občina letos za področje sociale iz proračuna namenja skoraj pol milijona evrov več kot leto prej. Ob tem samo rdeči križ sofinancirajo s 135.000 evri in to pri 12-odstotni brezposelnosti, medtem ko so leta 2015 v ta namen prispevali vsega 73.000 evrov, čeprav je bila takrat brezposelnost 18-odstotna.

“Gre torej samo za vrtenje besed in zavajanje javnosti. Mestna občina misli in deluje socialno ter sofinancira rdeči križ z dvakrat višjim zneskom v primerjavi z nekaj leti prej, ko so bile socialne razmere bistveno slabše,” je še dodal župan.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar