Mariborska Prva gimnazija slavi 170 let

Prva gimnazija Maribor. Vir: Google maps

Ob letošnji 170-letnici Prva gimnazija Maribor je njen ravnatelj Herman Pušnik župana Mestne občine Maribor Saša Arsenoviča popeljal na ogled po stalni zgodovinski razstavi na stopnišču šole ter galeriji zlatih maturantov in dijakov leta vse do podstrešja, kjer si je župan ogledal obnovljeno šolsko uro ter jo ob 10.15, ko se prične glavni šolski odmor, tudi častno zagnal.

Ura na pročelju Prve gimnazije je bila obnovljena na pobudo nekdanjih dijakov Gorazda Šifrerja in Aleša Lombergarja v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Uri so namreč želeli vrniti številčnico, ki jo je imela leta 1873, ko je bila stavba zgrajena. Urni mehanizem pa je uspešno obnovil urarski mojster Ivan Zernko. Župan je ravnatelju Hermanu Pušniku, pobudnikoma obnove ure Gorazdu Šifrerju in Alešu Lombergarju ter urarskemu mojstru Ivanu Zernku izročil zahvale Mestne občine Maribor.

Župan, ki je sicer tudi sam bivši dijak Prve gimnazije Maribor, je povedal, da ga na šolo vežejo lepi spomini. Poudaril je, da projekt obnove ure ni majhna stvar in da je izjemno vesel za uspešno zamišljen in izveden projekt, za strokovnost in samoorganizacijo akterjev ter za odnos do zgodovine in kulturne dediščine. Je primer dobre prakse, ki je s svojo uspešno izvedbo lahko vzpodbuda oz. navdih ostalim za uresničevanje projektov v našem mestu, so zapisali na Facebook strani Mestne občine Maribor.

Oddaj komentar