Mariborčana odločata o usodi šolarjev

FOTO: Pixabay.com

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport vodi ministrica Simona Kustec. A trenutno vse naloge povezane z začetkom šole, kako se bo ta začela opravljata Mariborčana.

Helena Kujundžić Lukaček, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo je bila podpisana pod okrožnico s katero so z ministrstva sporočili, da bo potrebno preverjati PCT (cepljenost, prebolevnost ali testiranje) pogoje pri starših, ki vstopijo v vzgojno-izobraževalne zavode. Odlok so sicer, le dan po tem ko je stopil v veljavo spremenili, na dopisni seji Vlade RS. Gre sicer za nekdanjo podžupanjo, ki jo je Saša Arsenovič na mesto imenoval februarja 2019, a le to zapustila ko se je odločila da bo delovala na ministrstvu. Pripada stranki SMC.

Odločitve po nekaj urah spremenjene

Na novinarski konferenci in po srečanju ravnateljev na Brdu pri Kranju, pa je pred novinarje s pojasnili stopil drugi Mariborčan, ki je v vodstvu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, državni sekretar Damir Orehovec. Nekdanji ravnatelj, mestni svetni SMC v Mestni občini Maribor, je sprožil polemike s sporočilom, da bo obvezno preverjanje PCT pogojev pri vstopih v vrtce in šole pri starših, saj velika večina meni, da bi to bilo v praksi neizvedljivo. Očitno so to kmalu ugotovili tudi politiki, saj je le nekaj ur po izjavi Orehovca, da bo PCT pogoj nujen, prišla informacija o dopolnitvi Odloka o določitvi začasnih pogojev za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu, kjer so zapisali, da za starše in druge osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka v vrtec, v 1., 2. ali 3. razred osnovne šole, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali v zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, izjemoma ne velja pogoj PCT.

Pomembna člana koalicije v Mariboru 

Gre torej za dva člana koalicije mariborskega župana Saše Arsenoviča, župana Mestne občine Maribor. Najprej sta imela pomembno vlogo pri odločanju v Mariboru, zdaj pa odločata o usodi šolarjev. Šolska ministrica Simona Kuster te dni preboleva težjo obliko koronavirusa, kljub polnem cepljenju, letos spomladi je namreč dobila dva odmerka cepiva. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport sicer deluje še en državni sekretar, ki prav tako prihaja iz severovzhodnega dela Slovenije – Mitja Slavinec, zdaj že nekdanji dekan Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, sicer pa prav tako član stranke SMC.

Oddaj komentar