Maribor jeseni z mednarodnim osnovnošolskim programom: Šolnine od 6100 do 8600 evrov na leto

FOTO: OŠ Leona Štuklja

V Mariboru bo septembra stekel prvi mednarodni osnovnošolski program v tem delu države. Mednarodno priznani program IB, ki ga je razvila organizacija International Baccalaureate Office iz Ženeve in poteka v več kot 5000 šolah po svetu, bodo izvajali na Osnovni šoli Leona Štuklja. Namenjen je predvsem družinam, ki se veliko selijo.

V Mariboru bodo po načrtih izvajali program v angleškem jeziku na predšolski, osnovnošolski in srednješolski ravni, in sicer za otroke od 3. do 17. leta starosti. Kot kaže trenutno stanje vpisa, bodo začeli z izobraževanjem od prvega do petega razreda osnovne šole.

“Bilo je nekaj zanimanja tudi za višje razrede, a so bili kandidati preveč starostno raznoliki, da bi lahko izvajali tudi za višje razrede. Vse je sicer še odprto, bomo videli, kako bo potekalo vpisovanje, in se sproti prilagajali,” je za STA danes povedal ravnatelj OŠ Leona Štuklja Mirko Škundrić.

Specifika takšnega izobraževalnega programa je prav v tem, da se število vpisanih otrok stalno spreminja, tudi med šolskim letom, saj omogoča selitev šolarjev z ene šole na drugo. Mednarodno priznani program zagotavlja, da šole povsod delajo enako.

Škundrić meni, da se bo zanimanje za vpis večalo tudi po začetku delovanja šole. “Percepcija ljudi je bistveno drugačna, če šola že nekaj časa deluje. Vsaka stvar potrebuje nekaj časa, da se uveljavi. Tudi v Ljubljani, na OŠ Danile Kumer, so na začetku imeli okoli 15 učencev, zdaj jih imajo 200,” je ponazoril.

Zaenkrat kaže, da bodo imeli septembra v Mariboru vpisanih 11 otrok, ki bodo razvrščeni v dva razreda. V večini primerov gre za tuje državljane, katerih starši prihajajo v Slovenijo v službo. “Tistim, ki nameravajo dlje časa ostati v Sloveniji, svetujemo, naj raje vpišejo svoje otroke v slovensko šolo. Če v letu ali dveh načrtujejo ponovno selitev, pa je vpis v mednarodno osnovno šolo boljša rešitev,” je še povedal Škundrić.

Slovencem je dovoljen vpis le izjemoma. “Imamo primer otroka, katerega starši zaradi športne kariere veliko potujejo in lahko tako otrok nemoteno nadaljuje šolanje v tujini,” je pojasnil ravnatelj.

V tujini je takšen način šolanja že utečen in družine, katerih starši med drugim delajo v gospodarstvu, vojski ali diplomaciji, so po besedah Škundrića veseli, da se ta možnost zdaj odpira tudi v severovzhodni Sloveniji: “Na nas se je na primer obrnila gospa, ki jo je podjetje poslalo na vodilno mesto v Maribor in je premestitev pogojevala z možnostjo šolanja njenih otrok v mednarodnem programu.”

Šolnine niso ovira, saj so takšne družine navajene nanje. Znašale bodo od 6100 do 8600 evrov na leto.

Po besedah ravnatelja je mednarodni program pridobitev tudi za slovensko šolo. “Tu ne gre za noben elitizem, ampak poskušamo ustvariti sinergijo med nacionalnim in IB programom. Tako se lahko eden od drugih učijo, tako otroci kot starši in učitelji,” je dejal.

Šolarji bodo nameščeni v isti stavbi in imeli tudi skupne dejavnosti

“Otroci bodo lahko komunicirali med seboj in tako eni pilili angleščino, drugi slovenščino. Skupaj bodo telovadili, imeli ure glasbe in likovne umetnosti in še kopico drugega. Tudi učitelji se bodo mešali, nekateri bodo poučevali v obeh programih,” je pojasnil ravnatelj.

Za program IB so sicer morali pridobiti tudi dodatne kadre in opraviti ustrezna izobraževanja in usposabljanja. Izvajanje programa je pod stalnim mednarodnim nadzorom, saj mora teči po strogo določenih pravilih in principih. “Mogoče se bomo na začetku pri nekaterih stvareh še malo lovili, a to je čisto normalno. Načeloma pa velja, da moramo že v startu zagotoviti zelo dobre pogoje,” je dejal Škundrić.

Maribor je za IB in družine iz tujine zanimivo mesto, ker ni prestolnica države. “Maribor je specifično okolje, po eni strani polno življenja, po drugi strani pa omogoča mirno in varno bivanje. Blizu so Avstrija, Madžarska in Hrvaška, kar je zanimivo tudi za podjetja, ki prav tako pogledujejo izven glavnega mesta, kjer so višji stroški, večji prometni zastoji in podobno,” je še povedal ravnatelj.

vir: sta

Oddaj komentar