Maribor bo gostil evropsko prvenstvo v streljanju

Maribor bo marca prihodnje leto gostil strelsko evropsko prvenstvo z zračnim orožjem 10 m s puško, pištolo in premikajoče se tarče. Na tekmovanju med 6. in 12. marcem prireditelji pričakujejo, da bo na prvenstvu sodelovalo približno 1000 udeležencev, od tega kar 600 strelcev iz okoli 45 držav.

Mednarodno strelsko tekmovanje v Rušah, arhiva: Lokalec.si
Mednarodno strelsko tekmovanje v Rušah, arhiva: Lokalec.si

Organizatorji pričakujejo, da bo na prvenstvu sodelovalo 1000 udeležencev od tega kar 600 strelcev iz okoli 45 držav. Evropska strelska zveza je z zaupanjem organizacije prvenstva prepoznala slovensko dolgoletno strelsko tradicijo in tekmovalne uspehe vrhunskih slovenskih športnikov, Evropsko prvenstvo pa je tudi velika priložnost za promocijo Republike Slovenije, kot tudi mesta
Maribor. Častni pokrovitelj Evropskega prvenstva je predsednik vlade Republike Slovenije Miro Cerar.

Predsednik Strelske zveze Slovenije Janez Slapar je poudaril, da ima strelski šport v Sloveniji več 100 – letno tradicijo. Slapar je na novinarski konferenci ob predstavitvi tekmovanja poudaril, da ima Slovenija preko 2500 registriranih tekmovalcev, samo v letošnjem letu pa je bilo postavljenih 58 državnih rekordov. Veseli ga dejstvo, da je tudi med mladimi prisotno veliko zanimanje za ta šport, ki se ponaša s številnimi uspehi. “Na tekmovalnem delu se lahko pohvalimo z vrsto osvojenih medalj z največjih tekmovanj, čeprav je na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru nismo osvojili, pa smo bili uspešni na paraolimpijskih igrah,” je dejal Slapar in dodal: “Ker smo ugotovili, da na strelišču na Pragerskem ne moremo pripraviti prvenstva, smo razmišljali tudi o odpovedi tekmovanja, a smo se potem odločili, da bomo prvenstvo raje prestavili in ga priredili v Mariboru. Mednarodna zveza nam je spremembo dovolila in priprave so v polnem teku.”

Predsednik organizacijskega odbora evropskega prvenstva Ljubo Germič je povedal, da je na skupščini Evropske strelske zveze pred slabim letom padla odločitev, da prvenstvo pripravi Slovenija. “Tekmovalni dnevi bodo štirje, skupaj bo tekmovanje trajalo sedem dni v šestih disciplinah in štirih starostnih kategorijah. Prizorišče bo na dveh lokacijah, v centru Draš, kjer bodo vsa predtekmovanja, v hotelu Habakuk v Turnerjevi dvorani pa finala,” je o podrobnostih prvenstva dejal Germič.

Prireditelji so že prijeli prijave iz 37 držav in 599 strelcev in strelk, pri organizaciji bo poleg slovenske vojske sodelovala tudi Mestna občina Maribor, nova pravila, ki pridejo v veljavo prihodnje leto, pa bodo med tekmovanjem po novem dopuščala navijanje in predvajanje glasbe. Televizija Slovenija bo finala prenašala, prav tako pa bo na spletu pripravljen tako imenovani “live streaming”. Proračun prvenstva je ocenjen na 500.000 evrov.

Najtrofejnejši slovenski strelec Rajmond Debevec bo z organizatorji evropskega prvenstva sodeloval kot svetovalec in strokovni sodelavec, ne bo pa pod Pohorjem nastopil. “Po precej neuspešnem prvenstvu lani v Pragerskem, vsaj skozi moje oči in tudi oči koga drugega, bi čestital tokratnim organizatorjem za pogum pri prirejanju tega tekmovanja, tudi zato ker časi niso naklonjeni organizaciji velikih tekmovanj. Poleti sem se odločil, da ne bom kandidiral za nastope v državni reprezentanci z zračnim orožjem, tako da nastopil ne bom, sem pa vesel, da me je gospod Germič poklical in bom pomagal pri organizaciji s svojim znanjem in strokovnimi nasveti,” je dejal Debevec, ki je na evropskem prvenstvu sam prvič nastopil leta 1980.

“Formo še vzdržujem in še nastopam na manjših tekmovanjih, januarja bom nastopil v Rušah. V drugi polovici februarja me čaka nastop na svetovnem pokalu v New Delhiju z malokalibrskim orožjem,” je še dejal Debevec.

 

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar