Levica proti zamrznitvi minimalne plače

Vir: Pixabay.com

Levica je sporočila, da se bodo poskusom znižanja minimalne plače uprli z vsemi sredstvi, ki so jim na voljo.  Pri tem pa opozarjajo, da je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek stopil na stran nekaterih delodajalskih združenj, ki vlado pozivajo, naj preloži dvig minimalne plače. Po formuli, ki je bila sprejeta na predlog Levice, bi namreč morala minimalna plača od 1. 1. 2021 vsaj za 20 odstotkov presegati minimalne življenjske stroške, kar pomeni, da bi se morala povišati na 736 evrov neto mesečno.

Zdravko Počivalšek se je na to odzval z besedami: “V tej krizi moramo obraniti prav vsako delovno mesto”. To kaže na ekonomsko nepismenost ministra, niti ena študija v zadnjih letih namreč ni pokazala, da bi dvigi minimalne plače zmanjševali število delovnih mest, so zapisali pri Levici. Drugič, minister je pokazal, da ne pozna ukrepov v bližnjih državah, nenazadnje Nemčija napoveduje kar tri dvige minimalnih plač v letu in pol, dvig je napovedala tudi Švica, dodajajo v Levici.

Predvsem pa je Zdravko Počivalšek zopet pokazal, da dela proti interesom večinskega dela gospodarstva, zaposlenih, menijo v Levici in dodajajo: “Njihova najbolj osnovna pravica je, da je dostojno delo tudi dostojno plačano. Formula, ki bi morala stopiti v veljavo z novim letom, pa pomeni prav to – da mora najnižja plača v gospodarstvu vsaj za 20% presegati minimalne življenjske stroške.”

Za konec so še poudarili: “Nov koncept minimalne plače, ki se postopno uvaja, je garant, da nihče, ki dela, ne bo živel v revščini, kar pa hočejo nekateri predstavniki kapitala preprečiti. V Levici se bomo poskusom znižanja minimalne plače uprli z vsemi sredstvi, ki so nam na voljo.”

Oddaj komentar