Lani na slovenskih cestah več kot 17.000 prometnih nesreč

Slika je simbolična

Agencija za varnost prometa objavlja uradne podatke o stanju prometne varnosti za leto 2021. Policisti so na slovenskih cestah v letu 2021 obravnavali 17.050 evidentiranih prometnih nesreč oz. 14 % več kot v letu 2020.

Število prometnih nesreč s telesnimi poškodbami in smrtjo se je povečalo za 12 %

Umrlo je 114 udeležencev cestnega prometa oz. 34 več kot v letu 2020, ki ga je močno zaznamovala epidemija koronavirusa. Število hudo telesno poškodovanih je za 16 % večje kot v letu 2020, lažje telesno poškodovanih pa je bilo za 13 % več.

Na poslabšanje prometne varnosti v letu 2021 je Agencija za varnost prometa opozarjala vse leto. Izpostavila je, da bo ponovno povečanje prometa, kot posledica sproščanja ukrepov za zajezitev pandemije, lahko privedlo do poslabšanja stanja prometne varnosti, zapišejo v sporočilu za javnost.

Vozniški vzorci so se v času pandemije bistveno spremenili in se žal pogosto odražajo v bolj tveganem vedenju v prometu.

Človek je odločilni faktor v 93 % prometnih nesreč. Brezbrižnost do ranljivih udeležencev, vožnja z mobilnim telefonom, vožnja pod vplivom alkohola ali drog, neprilagojena hitrost, izsiljevanje prednosti, neupoštevanje voznih razmer in zavestno kršenje predpisov ne morejo obroditi boljše prometne varnosti. Agencija za varnost pometa je zato v letu 2022 podvojila število nacionalnih preventivnih akcij, pripravlja pa tudi niz regijskih posvetov o prometni varnosti v 12 slovenskih statističnih regijah, saj si prizadeva negativne trende obrniti na bolje.

“Vse udeležence v prometu Agencija za varnost prometa poziva, da z odgovorno udeležbo v prometu ta prizadevanja aktivno podprejo.”

Oddaj komentar