Koronavirus dobesedno umiril Zemljo

Vir: Pixabay.com

Koronavirus je dobesedno umiril Zemljo. Kot ugotavljajo znanstveniki, je bila zemeljska obla v mesecih ustavitve javnega življenja tako mirna kot še nikoli. Seizmični hrup, ki ga povzročajo s strani človeka povzročene vibracije, se je zmanjšal za do 50 odstotkov, in to celo na zelo oddaljenih ali podzemnih merilnih postajah.

Gre za najdaljše in najbolj izrazito obdobje globalnega zmanjšanja antropogenega hrupa doslej, so v strokovni reviji Science zapisali znanstveniki.

Seizmometri ne beležijo samo potresov, pač pa tudi človekove dejavnosti, kot so cestni promet, vlaki, vrtanje in celo nogometne tekme. V občutljivih merilcih je mogoče zaznavati seizmični hrup ves čas. A z začetkom pandemije covida-19 se je javno in gospodarsko življenje v mnogih državah ustavilo.

O umirjanju Zemlje so prvi seizmologi poročali že konec marca, zdaj pa so znani izsledki globalne raziskave, ki ugotavlja skorajda globalno zmanjšanje seizmičnega hrupa. Ponekod so se vibracije, ki jih ustvarja človek, zmanjšale za 50 odstotkov svoje normalne vrednosti. Takšen obseg seizmične tišine je marsikje mogoče običajno opaziti le okrog božiča ali novega leta, letos pa je trajala več tednov in mesecev.

Raziskavo je vodil Thomas Lecocq s Kraljevega belgijskega observatorija v Bruslju, ki je s svojo mednarodno ekipo primerjal podatke 268 merilnih mest v 17 državah. V mrežo merilnih mest so vključena tako velika mesta kot oddaljene regije, nekatera ležijo več sto metrov pod površjem Zemlje.

Obdobje seizmične tišine v letu 2020 je najdaljše in najbolj izrazito zmanjšanje svetovnega antropogenega hrupa, ki je bilo kdajkoli izmerjeno,” so povedali Lecocq in njegovi sodelavci.

Najbolj opazna je bila nenadna ustavitev javnega življenja na merilnih postajah na gosto poseljenih urbanih območjih, kot so velemesta Azije ali ameriško mesto New York. Vendar pa se je tresenje, ki ga povzroča človek, tudi na oddaljenih podeželskih območjih v Namibiji zmanjšalo več kot 25 odstotkov, poročajo znanstveniki.

Ti podatki na edinstven način prikazujejo, kako človeška dejavnost vpliva na Zemljo,” je komentiral soavtor raziskave Stephen Hicks s kolidža Imperial College v Londonu.

Izredno umirjanje sledi poteku pandemije covida-19 tudi geografsko: “Umirjanje se je začelo konec januarja na Kitajskem, marca in aprila je sledila Evropa in nato še preostali svet,” so zapisali znanstveniki. Ponekod, med drugim v Pekingu, se stanje še do danes ni vrnilo v običajne tire.

Podatki prav tako razkrivajo, kje je ustavitev javnega življenja povzročila posebno hude reze, na primer v turizmu. Tako se je denimo zaradi skorajda povsem ustavljenega letalskega prometa hrup na priljubljenem počitniškem otoku Barbados od sredine marca zmanjšal za 50 odstotkov v primerjavi z ravnjo, značilno za to obdobje. Tudi na evropskih smučiščih so opazili zmanjšanje hrupa zaradi ustavitve turističnih dejavnosti.
Vir: STA

Oddaj komentar