Kmalu premiera dokumentarnega filma o zgodovini rolkanja v Mariboru

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Muzej Narodne osvoboditve Maribor pripravlja premiero filma Maribor Retrosk8tiva, ki bo 25. 7. 2023, ob 21. uri. Gre za dokumentirano sled o zgodovini rolkanja v Mariboru.

Film bo premierno predstavljen v okviru Olimpijskega festivala evropske mladine, ki ga letos gosti Maribor.

Dokumentirana sled o zgodovini rolkanja v Mariboru sega vse do konca 80. let prejšnjega stoletja, ko so na Jakopičevi ulici naredili prvi zavoji rolkarske scene v Mariboru. Rolkanje je postopoma vse intenzivneje sooblikovalo in utiralo družbene smernice mladih v mestu, ki so zapolnile do tedaj precej izpraznjen prostor osebne svobode, misli in izražanja.

Vztrajnost, volja in predvsem ljubezen do življenja na rolki so botrovali nastanku največjega rolkarskega poligona v Sloveniji, ki je nastal z vnemo in predanostjo prav tistih, ko so rolkali med prvimi. Danes je park eno najvidnejših in uspešno delujočih središč športnega, kulturnega in medgeneracijskega povezovanja v Mariboru. To je zgodba o času in ljudeh, ki so vedeli, da je treba na koleščkih »stati inu obstati«.

Dokumentarec Maribor  Retrosk8tiva (13 min) je delo avtorjev Uroša Dokla (Muzej NO) in Tomaža Praunseisa (Jaganathprodukcija) in je nadgradnja stalne razstave »Sk8am torej sem« v Muzeju narodne osvoboditve Maribor, ki si jo bo mogoče na dan premiere tudi ogledati.

Premiera film Maribor Retrosk8tiva je preddogodek filmskega festivala DOCUDOC in spremljevalni dogodek EYOF.

Oddaj komentar