Kljub ukrepom za omejevanje širjenja koronavirusa se število brezposelnih oktobra ni povečalo

Konec oktobra je bilo pri Zavodu RS za zaposlovanje registriranih 83.654 brezposelnih. To je 0,1 odstotka manj kot septembra in 15,5 odstotka več kot v lanskem oktobru. Kljub zaostrovanju vladnih ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa se torej število brezposelnih oktobra ni povečalo, je objavil zavod.

Ob koncu oktobra 2020 je bilo pri zavodu registriranih 112 oseb manj kot septembra, v primerjavi z oktobrom 2019 pa je bila brezposelnost večja za 11.238 oseb.

Na novo se je v desetem letošnjem mesecu pri zavodu prijavilo 6510 brezposelnih, kar je 37,2 odstotka več kot septembra in 5,7 odstotka manj kot kot pred letom. Zaposlilo se je 6431 brezposelnih, 20,8 odstotka manj kot v mesecu prej in 39,7 odstotka več kot pred letom dni.

Prvi podatki nakazovali malenkosten upad števila brezposelnih

V povprečju je bilo v obdobju prvih desetih mesecev prijavljenih 84.861 brezposelnih, kar je 14,3 odstotka več kot v primerljivem obdobju lani, je v sporočilu za javnost povzel zavod.

Že podatki za prve tri tedne oktobra so nakazovali malenkosten upad števila brezposelnih. Konec februarja, pred izbruhom epidemije covida-19, je bilo sicer registriranih brezposelnih na zavodu 77.484.

Vpliv omejitvenih ukrepov za preprečitev širjenja okužb z novim koronavirusom, ki po povečevanju števila okužb s covidom-19 v oktobru znova dobivajo podobo iz spomladanskih mesecev, sicer zmanjšujejo protikrizni ukrepi države, kot sta subvencioniranje čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar