Kandidati podprli prihod Magne in poudarili nujnost gospodarskega razvoja

Včeraj je v Mariboru potekalo soočenje šestih predsedniških kandidatov, na katerem so ti zaradi potreb po novih delovnih mestih podprli prihod Magne in poudarili nujnost gospodarskega razvoja.

“Večerovo soočenje predsedniških kandidatov”, ki je pripravila časopisna hiša Večer skupaj z mariborsko regionalno televizijo BK TV. Soočenje lahko spremljate tudi danes ob 21.00 na televiziji BK TV.

Soočenj so se udeležili Maja Makovec BrenčičBoris Popovič, Marjan Šarec, Borut Pahor, Ljudmila Novak  in Romana Tomc. 

Vsi kandidati podpirajo, da Magna prihaja v regijo. Najbolj seveda kandidatka SMC Makovec Brenčičeva, ki je poudarila, da je še naprej treba zagotavljati tako poslovno okolje, ki bo omogočalo dobre naložbe in delovna mesta.

 

Tomčeva, kljub temu, da je bila SDS zadnje mesece precej zadržana glede tega projekta, meni, da je vsaka taka investicija dobrodošla, moti jo le način, kako je vlada peljala zgodbo, saj bi Slovenija morala imeti sistemsko urejeno zakonodajo, ne pa tega urejati s posebnimi zakoni.

Tudi Pahor je menil, da zdaj ni več nobenih zadržkov za naložbo, pri tem pa ne misli, da bi se kot predsednik v take zadeve moral kakorkoli vpletati.

Po mnenju Novakove bi lahko bilo takih investicij v Sloveniji sto in več, prav na to NSi tudi ves čas opozarja, saj želi pripravo ustrezne prostorske in druge zakonodaje, je dejala. Prav je, da je Magna tu, a treba je poskrbeti tudi, da bodo pogoji enaki za vse investitorje, tudi domače, je dodala.

Za Šarca je Magna zdaj že dejstvo, ob tem pa je spomnil, da bi bilo lahko tudi kmetijstvo na vodovarstvenem območju nevarno za podtalnico. Kot je dejal, je zdaj treba projekt izpeljati ter s tem zagotoviti prepotrebna delovna mesta.

Popovič v primeru Magne ne vidi okoljskih tveganj, po njegovem pa je žalostno, da v Sloveniji 26 let ni prišlo do nobene tako velike naložbe, z besedami, da so bili “nekateri med nami celo predsedniki vlade, pa tega niso bili sposobni narediti”, pa se je obregnil ob Pahorja.

Aktualni predsednik je bil tudi sicer deležen največ kritik sedanjega koprskega župana, ko so kandidati govorili o gospodarskem razvoju ter slabi socialni sliki severovzhodne Slovenije, teme pogovora pa so bile povezane še s prihodnostjo za mlade in razmerami, v katerih živijo upokojenci. Da je Maribor tudi vstajniško mesto, niso pozabili pri razpravi o krčenju demokratičnega prostora v Sloveniji.

Vir: Lokalec.si

1 KOMENTAR

  1. Spremljal sem soočenje. Ponovno me je razočarala ga. dr. Maja Makovec Brenčič !Priznati moram, da sem razočaran, da nobeden od kandidatov ni omenil problem kadra in problem vajeniškega izobraževanja. Kar je povedala aktualna ministrica za šolstvo, da pozdravlja prihod Magne v Podravje. Ni pa povedala, da še danes nimamo Zakona o vajeništvu. Da Zakon o vajeništvu imamo kot pilotni-eksperimentalni projekt ki bo zagotovo propadel. Saj bo potrebno počakati do leta 2020.Niti voditelj dnevnika Večera ni sprožil tega vprašanja ki je v tem trenutku zelo kritično. Kako bomo zaposlovali delavce, predvsem strokovno usposobljene ? Tega ni nobeden povedal. V tem soočenju se je natanko videlo, da se ne razumejo na gospodarstvo. Kar je pomembno za Slovenijo, da se najprej ustvarjajo nove proizvodne vrednosti, saj na osnovi nove proizvodne vrednosti nastajajo nove delovne vrednosti. Sam sem že napisal prispevek v dnevniku Večer, da je nujno in da mora takoj odstopiti iz položaja ministrice za znanost šolstvo in šport, ga. dr. Maja Makovec Brenčič. V obratnem primeru bo nastala še večja škoda glede Zakona o vajeništvu in to na račun mladega človeka in gospodarstva. Do leta 1979 smo imeli še v Jugoslaviji odličen zakon o vajeništvu. Takratna politična stranka ZLSD danes SD in LDS
    je sprejela Zakon o usmerjenem izobraževanju ki pa je tudi propadel. Leta 2005 so nekoliko spremenili v Zakon o poklicnem in strokovnem izobraževanju ki pa je trajal samo do leta 2017. In v letu 2017 je prav ga. ministrica za šolstvo trdila in prepričala DZ in DS RS, da sprejmejo vajeniški pilotni eksperimentalni projekt, ki bo zanesljivo tudi propadel. Avstrija vajeniškega zakona ni menjala 100 let ! Samo sedanja vlada RS z ministrico na čelu, je ponovno storila napako. Ali bo za vse to kdo odgovarjal ? Čeprav imamo zapisano v Ustavi Slovenije besedo ODGOVORNOST.

Oddaj komentar