Jutri se tudi v Mariboru, na Ptuju in v Lenartu začenja brezplačno množično testiranje

Vir: Pixabay.com

Na današnji novinarski konferenci je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje mag. Marija Magajne predstavila množično testiranje, ki se lahko jutri prične v Ljubljani, Celju, Mariboru, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Kopru, Kranju, Velenju in Ptuju. V ogroženih krajih bo od jutri dalje poleg Ptuja, še testiranje v Lenartu in Sevnici. O točni lokaciji in pričetku bodo prebivalci obveščeni preko lokalnih skupnosti.

“Jutri pričenjamo prostovoljno in brezplačno testiranje s HATG testi po Sloveniji na okužbo z novim koronavirusom. Pričetek smo za en dan zamaknili, saj smo med vikendom še strokovno usklajevali vsebine sporočil in razširili lokacije. V okviru javnega poziva smo prejeli 52 prijav za mobilne enote, ki vključujejo okoli 130 timov. To so predvsem zdravstveni domovi, koncesionarji ter še nekateri drugi, ki imajo dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti,” je pojasnila državna sekretarka.

Povedala je tudi, da imajo dovolj hitrih testov: “Pozitivni na hitrem testu bodo zavedeni v posebno evidenco, ki jo bomo z jutrišnjem dnem poročali ločeno od PCR testov. S sabo morate imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Na odvzem brisa se ni potrebno posebej naročati. Preprosto pridete na lokacijo, kjer vam usposobljeno osebje odvzame bris. Ob tem posebej poudarjamo, da se držite vseh priporočil, predvsem varnostne razdalje.”

V primeru pozitivnega testa nemudoma v izolacijo

Če ste na testu pozitivni, pojdite domov in se nemudoma izolirajte. Doma kontaktirajte svojega izbranega zdravnika. Negativni rezultat testa naj vam ne da občutka lažne varnosti, saj ste čez dve uri že lahko pozitivni. Še naprej upoštevajte vsa priporočila.

Oddaj komentar