Janez Poklukar: “Uveden imamo zdravstveni lockdown”

Bolnišnice se soočajo s hudo kadrovsko in prostorsko stisko. Po zadnjih podatkih vlade je trenutno 1074 hospitaliziranih covidnih bolnikov, intenzivno nego jih potrebuje 236.

Kot je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar, z bolnišnicami dnevno usklajujejo kapacitete in so pred velikim izzivom. Danes so prešli na maksimum obravnav, je pojasnil: “Glede obravnav smo že sedaj v situaciji, ko po eni strani še komaj rešujemo življenja in po drugi strani zdravimo nujna in hitra stanja. Lahko bi rekli, da imamo v zdravstvu uveden ‘zdravstveni lockdown’, saj praktično nimamo druge izbire.”

Izredne razmere v zdravstvu 

Priprave kako se organizirati, ko presežejo to številko hospitaliziranih, se že dogajajo, pove minister in doda: “Ob presegu 288 postelj na intenzivni negi, uvajamo v zdravstvu izredne razmere. Pacienti bodo sicer obravnavani, vendar pa bo standard močno zmanjšan. To bo veljalo za covid, kot necovid paciente.”

Lahko bi rekli, da imamo v zdravstvu uveden zdravstveni “lockdown”. Praktično nimamo druge izbire, vsi nenujni posegi so odpovedani ali pa se odpovedujejo. Bolnišnice v teh dneh prioritetno usmerjajo kadrovske kapacitete v zdravljenje covid bolnikov in necovid bolnikov, ki imajo oznako nujno ali zelo hitro. Ostale kadrovske vire, lahko uporabijo za nenujne storitve, seveda ko rešijo prej našteto.

Oddaj komentar