Izvir lepote ob 130-letnem jubileju tovarne v Mariboru

Mariborski Henkel, ki je bil sprva precej manjša tovarna kot je danes, letos obeležuje 130 let obratovanja. Ob tej priložnosti je nastala razstava zgodovine in spominov, ki so jo oblikovali v Muzeju narodne osvoboditve Maribor, kjer si že vrsto let prizadevajo za ohranitev industrijske dediščine Maribora.

Zgodovina tovarne ob Dravi, ki že 130 let skrbi za proizvodnjo in delovna mesta v regiji, je hkrati vir izdelkov za gospodinjsko nego in lepoto. Tovarna kemijskih in milnih izdelkov, iz katere se je razvil današnji obrat, je bila ustanovljena 27. septembra 1887. S svojimi zaposlenimi je bila že od začetka sestavni del gospodarstva v Mariboru, soočila se je z izzivi in se odločila za nadaljnjo rast v času gospodarskih sprememb. Tovarna Zlatorog je ustvarila številne legendarne proizvode, od leta 1990 pa je podjetje hčerinska družba skupine Henkel, ki je danes poznana kot Henkel Maribor.

130 let spominov in sprememb
Avtorji Mira Grašič, Marjan Matjašič in Nika Novak so pod vodstvom Aleksandre Berberih-Slana pripravili razstavo, ki pripoveduje predvsem s sliko in predmeti. V Muzeju narodne osvoboditve (v nadaljevanju Muzej) namreč vedno poudarjajo, da se razstava ne bere, ampak gleda. “Razstava Izvir lepote je poklon tradiciji kozmetične industrije v našem mestu. Nastala je v sodelovanju s podjetjem Henkel Maribor, ponuja pa prizore v tovarni – od proizvodnih procesov in izdelkov do ljudi, ki so soustvarjali zgodovino in jo še naprej ustvarjajo,” je ob otvoritvi povedala A. Berberih Slana, direktorica Muzeja.

Slavnostni prerez traku so opravili: Andrej Fištravec, župan MO Maribor, Aleksandra Berberih Slana, dir. Muzeja narodne osvoboditve Maribor in Rolf Müller-Grünow, dir. družbe Henkel Maribor d.o.o.

Rolf Müller-Grünow, direktor družbe Henkel Maribor d.o.o., je povedal: “130 let je odraz sprememb v industriji. Tovarna je bila ustanovljena, ko je električna energija šele prihajala v življenje ljudi in industrije. Danes smo sredi četrte industrijske revolucije. Tudi mi v Henklu Mariboru smo sredi tega razvojnega procesa. Kot vedno, smo dobro pripravljeni da uspešno nadaljujemo tradicijo.

Župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec, pa je med drugim izpostavil, da je danes 130 let stara tovarna že od nekdanj predstavljala hrbtenico kemijske industrije v mestu. “Tovarna Zlatorog in njeni izdelki so bili poznani po vsej Sloveniji in državah nekdanje skupne države Jugoslavije, saj so bili eden od zaščitnih znakov mesta. S prihodom Henkla je tradicija obeh tovarn dobila uspešnega naslednika, ki je nadaljeval to zgodbo in Maribor umestil v okvire evropske zgodbe, katere del je koncern Henkel.
Razstava 130-letne zgodovine bo odprta do 1. novembra 2017.

Oddaj komentar