Gostinci in drugi podjetniki v Mariboru razočarani nad županom: “Zelo aroganten odnos do nas”

VIR: Patrick's Pub Maribor

Vsi najemniki poslovnih lokalov v lasti Mestne občine Maribor, od usnjarjev, zlatarjev, galeristov do gostincev, so v zadnjem obdobju doživeli hladen tuš.

S strani Mestne občine Maribor so menda enega za drugim obveščali o tem, da bo najemnina višja. In to precej višja – od 100 do 250 odstotkov. Najemniki lokalov so zato pričeli podpisovati peticijo, s pozivom k zaustavitvi podražitev najemnim.

“Občina po mojem mnenju z nepravilnim pristopom dostopila do nas najemnikov, predvsem zaradi tega ker smo bili postavljeni pred zid ali bomo sprejeli njihovo 100 do 250 odstotno povišanje ali ne. Torej povabili so nas na razgovor, pokazali aneks za povišanje najemnine. Ni šlo za noben pogovor, temveč za ultimat – ali podpišemo ali pa sledi odpoved pogodbe. Zaradi tega smo nezadovoljni najemniki tudi podpisali peticijo,” za naš medij pove solastnik Patrick’s Puba Matej Sušac.

Peticijo je po naših informacijah podpisalo že 26 najemnikov, ki poudarjajo tudi, da so lokale v najem prevzeli v slabem stanju in jih izključno z lastnimi sredstvi in vlaganji obnovili in vzdrževali ves čas trajanja najema.

“Je iz strani Mestne občine Maribor zelo aroganten odnos do nas, ki smo prispevali kar nekaj mest v njegovem utripu. Razočarani smo nad odnosom Mestne občine Maribor in župana do nas manjših podjetnikov,” poudari Sušac.

Matej Sušac iz Patrick’s Puba nam še pove: “Midva s poslovnim partnerjem Tadejem Kovačičem sva začela to zgodbo leta 1988. Lokal je bil vzet v najem, pred tem ga nihče ni hotel kar nekaj mesecev oz. leto dni. Lokal je bil v popolnem razsulu, od podgan do smeti. Ne želim, da zveni prepotentno, ampak mislim, da sva prav midva začetnika te uspešne zgodbe Poštne ulice. V teh 25 letih sva midva štirikrat obnovila lokal, zamenjala celotne inštalacije, stavbno pohištvo … V vseh teh letih ni bilo niti ogleda lokala s strani občine, ni bil vložen niti cent.”

Ko sta prevzela lokal, je bila glede na stanje določena najemnina, ta najemnina se viša vsako leto, nam pove in pojasni, da se gleda indeks življenjskih stroškov, inflacija: “Tudi letos januarja je bila zvišana za 10,3 odstotke.”

Niso apriori proti povišanju najemnine, a naj ta pride po pogovoru in v mejah normale

“Vemo, da je bila najemnina takrat (leta 1998) res ugodna, nismo proti temu da bi se zvišala, ampak v mejah normale in upoštevajoče naša vlaganja in skrb za občinske lokale. Kar se pa tiče razlog, podan s strani župana, da je sedaj mesto urejeno in zaradi tega višji promet, imam pa eno pripombo – urejen je samo Glavni trg, Poštna ulica vsa luknjasta, tam tedensko reševalci podirajo starejše ljudi, ki padejo,” še konča Sušac.

Hkrati pa poudari še, da jim na roko ne gre niti parkirnina na Slomškovem trgu, ki je najdražja v Sloveniji, verjetno plačljiva še ob sobotah.

Oddaj komentar