Gantar meni, da bi lahko ukrepe sproščali že čez 14 dni

Minister za zdravje Tomaž Gantar. Vir: RTV SLO (https://parlamentarni.rtvslo.si/)

Minister za zdravje Tomaž Gantar pričakuje, da bodo sprejeti ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa pokazali učinke v 14 dneh. Poudaril je, da je epidemija trenutno pod kontrolo, začeli bodo tudi pripravo kriterijev za sproščanje ukrepov. “Računam, da bomo čez 14 dni, kot je bilo napovedano, začeli sproščanje,” je dejal ob robu seje DZ.

“Mislim, da bomo z novimi ukrepi uspeli krivuljo prevesiti navzdol. To je tisto, kar si želimo,” je povedal. Sproščanje ukrepov je dogovor med strokovno skupino in vlado. “Pogovarjali smo se precej o otrocih, o prvi triadi, težavah drugih in verjetno bomo na teh področjih morali najprej razmišljati o sproščanju, seveda ob upoštevanju vseh ukrepov, ki so za to potrebni,” je povedal.

A je dodal, da je zdravstveni sistem še vedno zelo obremenjen. “Izredne obremenitve je gotovo mogoče pričakovati še nekaj časa. Težave so z res visokim številom okužb pri zdravstvenih delavcih in mislim, da je to tisti ključni moment pri delu zdravstvenega sistema,” je povedal.

Na očitke, da bi bilo treba ukrepe sprejeti prej, pa Gantar odgovarja, da je “po bitki lahko biti general”. Pojasnil je, da so 26. oktobra začeli sprejemati ukrepe, a tudi takrat niso bili sprejeti z navdušenjem. Povedal je, da je bilo precej zaostritev ukrepov, nekateri so prinesli tudi rezultate, a ne zadostnih. A je trenutno težko najti razloge, zakaj ni bilo ustreznih rezultatov.

Poudaril je, da je treba nenehno iskati ravnovesje med delovanjem zdravstvenega sistema, gospodarsko škodo in posledicami novega koronavirusa. “To ravnovesje je včasih težko najti. Danes bi gotovo, če pogledam nazaj, verjetno želel bistveno strožje ukrepe že prej. O tem smo razpravljali. Kot rečeno argumenti ene in pa druge strani so vedno različni,” je pojasnil. “Situacija gotovo ni črno-bela,” je poudaril minister. Po njegovem mnenju je težko tehtati med odločitvami.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar