FOTO: Vodenje MO Maribor začasno prevzela mlada županja

Nomi Hrast in Andrej Fištravec

Župani v osmih slovenskih občinah, tudi v Mariboru, za en dan predajajo županovanje otrokom. Vodenje mariborske občine je za en dan prevzela dijakinja Druge gimnazije Maribor, Nomi Hrast.Gre za pobudo UNICEF-a Slovenija, s katero Otrokom prijazna UNICEF-ova mesta simbolično obeležujejo prihajajoči svetovni dan otroka in 27. obletnico sprejema Konvencije o otrokovih pravicah.

Nomi je bila izbrana zato, ker je junior ambasadorka Unicefa. Od prvega trenutka, ko je Nomi stopila skozi vrata občine, je bila v središču pozornosti, posvetili so se ji tako mediji, kot zaposleni na mariborski občini.

Nomi Hrast
Nomi Hrast

Župan Andrej Fištravec jo je seznanil s svojim urnikom, kako običajno poteka njegov dan oziroma si organizira delo, v kar so vključena različna srečanja in stiki z mediji. Nujno je moral podpisati nekaj dokumentov, dijakinja pa je komentirala, da je delo župana precej naporno in odgovornost ter da so delovniki kar dolgi.

Nomi Hrast in Andrej Fištravec
Nomi Hrast in Andrej Fištravec

Fištravec je na vprašanje novinarjev, ali je v skrbeh za stolček, glede na to, da je mlada začasna županja očitno ambiciozna v smeu odgovoril, da seveda ga in da če bi ga moralo skrbeti v takem primeru, potem je vesel, da se mu stolček trese.

Po sprejemu pri županu je mlada začasna županja nadaljevala svoj “mandat” v pisarni podžupana Saše Pelka, kjer je sprejemala osnovnošolce desetih mariborskih osnovnih šol. Ti so ji predstavili svoje predloge kaj vse bi v mestu izboljšali.

Nomi Hrast z osnovnošolci
Nomi Hrast z osnovnošolci

Med temi pa so se zvrstili npr. več zelenih površin, več športnih površin, ureditev igrišč za otroke, opozorili pa so tudi na slabe ceste pred nekaterimi šolami. Šolarji so med drugim predlagali tudi, da bi se takšno vključevanje otrok v delovanje občinske uprave zgodilo večkrat letno, saj bi se želeli bolj aktivno vključiti.

Oddaj komentar