FOTO in VIDEO: Stavka tudi v vrtcih, stavkajoči obrnili hrbte kot simbolično gesto skupnega izražanja nezadovoljstva

Stavka v vrtcih poteka gladko, zaposleni, ki stavkajo, so v prostorih vrtca, stavka pa večina zaposlenih v slovenskih vrtcih, je za STA povedala predsednica Združenja ravnateljev vrtcev Slovenije Romana Epih. Prisotnost otrok v vrtcih je različna od okolja do okolja, nekje so prisotni trije odstotki otrok, drugje tudi do 15 odstotkov.

Po podatkih Skupnosti vrtcev Slovenije se je za stavko odločilo 80 odstotkov kolektivov v Sloveniji, okrog sedem odstotkov jih tiho stavka, v približno sedmih odstotkih kolektivov pa stavka ni bila izglasovana in delajo po običajnem protokolu, je pojasnila Bogatajeva.

Pet minut pred dvanajsto si se stavkajoči, ki so sicer stavkali na delovnih mestih, zbrali na dvoriščih pred vrtci, šolami in drugimi zavodi. SVIZ je stavkajoče pozval, da obrnejo hrbet kot simbolno gesto skupnega izražanja nezadovoljstva. V vrtcu Otona Župančiča Maribor so pripravili transparente z najrazličnejšimi vprašanji, namenjenimi vladi.

“Stavka je bila prisiljena, saj nam niso namenili niti 20 minut dialoga”

Maja Hebar, pomočnica vzgojiteljice in sindikalna zaupnica, se je zahvalila staršem za podporo, od 530 otrok, jih je danes v vrtcu le 30. “Zahteva je dvig minimalne plače, od vlade pričakujemo, da nas končno začne poslušati. Da se naredi realizacija plačnih razredov. Da se pomočnici vzgojiteljice dvigne minimalna plača vsaj na minimalno, ki je trenutno bruto 1003 evre, minimalna plača v Sloveniji pa je trenutno 1074 evrov bruto.”

“Stavka je danes zagotovo upravičena. Ker v štirih letih vlada za nas ni naredila ničesar, da bi dvignila minimalno plačo,” je še dejala v nadaljevanju in poudarila: “Morale smo stopiti ven in povedati, da smo tudi me tukaj. Delamo odgovorno, delamo zelo zahtevno delo in je prav, da smo tako tudi plačane.”

Aleksandra Gligorević, čistilka v vrtcu, nam je dejala: “Plača je taka, da mamo do minimalne 250 evrov doplačila od države. Kako bomo prišli v penzijo? Kakšno penzijo bomo imeli? Kako bomo preživeli s tisto penzijo? Mi zdaj imamo minimalko, ampak prijavljeno smo na 466 evrov plače neto, bruto pa je 650. To, kar kroži po spletu, kake so bruto plače javnih uslužbencev, ni resnica, ni nas dosti takšnih, ki imamo take bruto plače. Zelo je težko. Delo je takšno, kot je, smo ga sprejeli, ampak plače so nesramne.”

Oddaj komentar