FOTO: Slovenci in Korejci od mariborske Stare trte do olimpijade

Zaključna ceremonija ob zasaditvi Stare trte v Seulu.

Ko smo omenjali možnost skupnega nastopa korejskih športnikov na zimski olimpijadi, so mnogi v šali dejali ‘ta pa je iz trte zvita‘”, so zapisali člani Združenja Slovensko Korejskega Prijateljstva. Ponosni, da so s posaditvijo potomk mariborske najstarejše trte na svetu pozitivno prispevali k umiritvi razmer na korejskem polotoku.

Združenje Slovensko Korejskega Prijateljstva je bilo ustanovljeno prav z namenom otoplitve razmer na korejskem polotoku in željo po mirnem sobivanju, ki naj v prihodnosti pripelje do združitve korejskega naroda, saj je razmejena Koreja zadnji ostanek hladne vojne na Svetu. “Priložene fotografije so dokaz, da sta se potomki najstarejše trte prijeli tako v Seulu, kjer raste pred Youth Hostlom v lasti mesta Seul, kot tudi v Pjongjangu, kjer so jo iz previdnosti posadili rastlinjaku in je pod stalnim nadzorom strokovnjakov“, piše predsednik Združenja Igor Jurišič. Upajo, da bo trta obrodila že v letošnjem letu in, da bodo lahko v jeseni opravili trgatev na obeh straneh 38. vzporednika, ki že več kot pol stoletja ločuje korejski narod. Tako na jugu, kot na severu so dogovorjeni, “da bomo iz grozdja obeh potomk in morda s pomočjo kakšnega grozda iz Maribora, pripravili skupno korejsko vino, ki bo simboliziralo željo po sodelovanju in miru na korejskem polotoku,” dodaja Jurišič.

Stara trta kot simbol za mir
Projekt Najstarejša trta za mir in sožitje na korejskem polotoku naj bi bil eden od ključnih dogodkov v letu 2017, ki so prispevali k zbliževanju, čemur krona je bil nastop pod enotno korejsko zastavo na olimpijskih igrah. “Še pred meseci, ko smo omenjali možnost skupnega nastopa korejskih športnikov na zimski olimpijadi, so mnogi v šali dejali “ta pa je iz trte zvita”. A v tem primeru je ljudski rek še kako na mestu, saj je bila prav mariborska najstarejša trta na svetu pomemben kamen v mozaiku zbliževanja Severne in Južne Koreje“, je zapisal Jurišič in poudaril, da so uspešni izvedbi zastavljenega projekta pripomogli tudi mestni viničar Stane Kocutar, direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje Doris Urbančič Windisch ter podžupan MO Maribor Saša Pelko.

Oddaj komentar