FOTO: Prireditev ob rezu Stare trte v Mariboru, cepiči romajo v prijateljska mesta in občine

V Mariboru so danes izvedli tradicionalno prireditev 44. rez Stare trte. Zaradi obnove Lenta, kjer trta raste, se je prireditev letos izjemoma odvila na bližnjem Vojašniškem trgu. Še vedno pa so ob tej priložnosti simbolično predali cepiče Stare trte letošnjim prejemnikom.

Obrezovanje trte je po navedbah mariborskega zavoda za turizem najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega močno odvisna rast in pridelek. Hkrati je rez Stare trte pomemben protokolarni dogodek, saj ob tej priložnosti mesto Maribor poklanja cepiče najstarejše trte izbranim prijateljskim mestom in občinam z vsega sveta. Tako potomke Stare trte poganjajo korenine že po vsem svetu.

Letošnji prejemniki so Občina Muta, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, Kmetijska zadruga Putniković s Pelješca, Zavod za turizem Baranje in Drevesnica Žižek iz Medžimurja.

Slovesno podelitev cepičev bo spremljal kratek kulturni program s pozdravnim nagovorom podžupana Mestne občine Maribor Sama Petra Medveda in poročilom skrbnika najstarejše trte Staneta Kocutarja. Prisotne bosta nagovorili tudi mariborska vinska kraljica Neža Jarc in nova vinska kraljica Slovenije Maja Pečarič.

Oddaj komentar