FOTO: Na Glavnem trgu v Mariboru na ogled razstavi o zgodovini dveh mestnih mostov

FOTO: Pokrajinski arhiv Maribor

V Pokrajinskem arhivu Maribor so pripravili razstavi, ki bosta od danes do 6. septembra stali na Glavnem trgu. Prva je namenjena 110-letnici mariborskega Glavnega mostu, druga pa 60-letnici Titovega mostu. Avtorici obeh razstav sta Sabina Lešnik in Nina Gostenčnik.

Kot je pred odprtjem povedala Nina Gostenčnik, sicer tudi direktorica muzeja, je Glavni most, ki ga danes imenujejo tudi Stari most, pred 110 leti veljal za arhitekturni biser tistega časa, ne samo v Mariboru, pač pa v celotni avstrijski monarhiji.

“Iz bogatih arhivskih zbirk Pokrajinskega arhiva Maribor je razvidno, da je izgradnja mostu občutno spremenila podobo mesta v tistem času, nanjo pa vpliva še danes,” pravi Gostenčnik in dodaja, da se je namen mostu, ki so ga odprli 23. avgusta 1913, od zgraditve do danes precej spremenil.

Če je bil namreč ob gradnji nujno potreben za promet in povezovanje obeh bregov, zdaj ob obilici drugih mostov ta njegova prvotna funkcija ni med najpomembnejšimi. S časom je tako postal pomemben del mestne kulturne in gradbene dediščine ter ena izmed razpoznavnih znamenitosti Maribora.

Pred šestimi desetletji, natančneje 28. novembra 1963, pa so v Mariboru odprli nov cestni most čez Dravo. Zgradilo ga je mariborsko podjetje Tehnogradnje, po velikosti in razponu pa je spadal med največje tovrstne mostove v takratni Jugoslaviji, medtem ko je bil v svetovnem merilu nekje med 15. in 20. mestom.

Most je kot podaljšek nove mestne magistrale pomenil za Maribor veliko pridobitev, saj je mesto z njim dobilo spremenjeno prometno ureditev in precej novo podobo. Razstava bo prikazala načrte in fotografsko gradivo, ki prikazujejo prav spremembe v mestu in gradnjo mostu.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar