FOTO in VIDEO: V Mariboru opravili 43. rez najstarejše trte

Na mariborskem Lentu so danes opravili 43. rez Stare trte, ki raste in rodi že več kot 450 let. Ob tem je potekala tudi simbolična predaja cepičev Stare trte.

Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega močno odvisna rast in pridelek.

Rez Stare trte pomeni tudi pomemben protokolarni dogodek, saj ob tej priložnosti mesto Maribor poklanja cepiče najstarejše trte izbranim prijateljskim mestom in občinam z vsega sveta.

Zaradi tega potomke Stare trte poganjajo korenine že po vsem svetu. Letošnji prejemniki cepičev so občini Braslovče in Gorje, lastnik gradu Lamberg Franci Zidar, Hiša Krasna, Društvo Slovencev Republike Srbske Triglav iz Banjaluke, Inštitut za kmetijstvo Univerze Cirila in Metoda v Skopju ter vladni kmetijski in vinogradniški raziskovalni inštitut z Malte. Mariborski župan Saša Arsenovič pa je ob tem izpostavil: “Zmeraj smo pozitivno presenečeni, kako velik je domač in tuj interes za cepiče najstarejše trte.”

Sicer pa je rez Stare trte uvodni dogodek prireditev v čast najstarejši trti na svetu. Na Zavodu za turizem Maribor bodo letos organizirali še 22 poletnih večerov pred Hišo Stare trte, tradicionalno postavitev klopotca pred Hišo Stare trte, večdnevni jesenski Festival Stare trte in tradicionalno Martinovanje v Mariboru.

Oddaj komentar