FOTO in VIDEO: Mnogi učenci v akciji Šolar na smučeh dejansko prvič stojijo na smučeh

Sedem let se že izvaja akcija Šolar na smučeh za učence četrtih razredov, pri kateri marsikateri učenec prvič stopi na smuči in spoznava alpsko smučanje. Letos so dodali še panogo tek na smučeh.

Luka Vrančič, koordinator projekta iz Smučarske zveze Slovenije, je ob zaključku akcije Šolar na smučeh na zgornji postaji vzpenjače Mariborskega Pohorja povedal, da so letos dodali akciji Šolar na smuči tudi tek na smučeh. Tako pri alpskem smučanju kot pri teku na smučeh je po njegovih besedah velik poudarek na pravilnem vpeljevanju otrok na gibanje na smučeh in na varnosti.

Tako ima zaradi tega velik doprinos policija, ki je imela prisotne policiste smučarje. Zelo pa so tudi ponosni na udeležbo nekdanjega vrhunskega smučarja Jureta Koširja, ki je ambasador projekta že od vsega začetka.

Roman Šturm iz Smučarske zveze Slovenije je povedal, kako se je akcija pred sedmimi leti začela. “Pobudnik akcije je Uroš Zupan. Pred sedmimi leti je bil član odbora alpsko smučanje, kjer je prišlo do ideje, da nadaljujejo s predhodnimi akcijami, ki so jih imeli na temo reda in varnosti na smučiščih,” je povedal in dodal, da jih veseli, da se je akcija prijela. Izpostavil je še, da je smučišče kot cesta, na kateri se odvija promet in da je zato potrebna previdnost in da otroci spoznajo pravila vedenja.

Alojz Sladič iz Generalne policijske uprave je povedal, da vsa leta pri akciji sodeluje tudi policija. Njihov glavni cilj je namreč varnost na smučiščih. Dejal je, da je prav z otroki treba začeti. Med šolarji, ki so tokrat sodelovali, je bilo veliko takih, ki so prvič stopili na smuči. Opozoril je tudi na letošnjo statistiko nesreč na smučiščih.

Ambasador projekta Jure Košir je vesel, da uspejo v okviru akcije spraviti na smuči otroke, ki prej še nikoli niso stali na smučeh. Zagotovijo jim tako učitelje, opremo kot tudi brezplačno karto. Na smuči spravijo tudi učence iz takih okolij, kjer sicer zanimanja za smučaje zaradi okolja ni veliko, a prav vsem približajo po njegovih besedah ta lep šport.

Glavni namen Zavoda za šport Republike Slovenije Planica je vzgajanje otrok in mladine za šport. Njihov predstavnik Gašper Plestenjak je na Mariborskem Pohorju povedal, da je letos sodelovalo okoli 3.000 otrok, večje število v primerjavi s prejšnjimi pa se kaže tudi zaradi tega, ker so letos dodali panogo teka na smučeh. Prav za to panogo so v 24 urah dobili vse prijave. Glede na vse večje zanimanje tako za alpsko smučanje kot tudi za tek na smučeh pa si želijo akcijo v prihodnjih letih razširiti.

Oddaj komentar