FOTO in VIDEO: Mladi s svojimi predlogi za izboljšanje mesta

FOTO: MKC Maribor

V sredo, 13. marca, je v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor pod okriljem projekta #jezikzavolitve potekalo srečanje mladih z županom Mestne občine Maribor, Sašom Arsenovičem.

V prvem delu dogodka, ki se ga je udeležilo okoli 60 udeležencev, predvsem mladih ter mladinskih delavcev, so udeleženci dobili priložnost, da župana nagovorijo z vprašanji. Tako smo lahko slišali vprašanja, ki so se navezovala na to kakšni so načrti Mestne občine Maribor s Kinom Udarnik, Kulturnim centrom Pekarna, Tkalko, kako župan razmišlja o razvoju podjetništva, prihodnosti Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu. Župan je mladim predstavil načrte občine na omenjenih področjih, prav tako pa jih je pozval, da izkoristijo svojo mladost, razmišljanje ter iskanje rešitev izven okvirjev ter da pri podajanju predlogov razmišljajo dolgoročno – kaj je dolgoročno dobro za razvoj mesta.

Predstavnik Urada za kulturo in mladino, Matic Matjašič o tem s kakšnimi težavami se srečujejo mladi.

V drugem delu srečanja so se udeleženci razdelili v skupine, vsaka skupina pa je delala na enem izmed vsebinskih sklopov akcije »Spimpajmo« Maribor.

Mestna občina Maribor je sicer lansko leto izgubila pomemben naziv, mladim prijazna občina. Izgubo naziva sicer lahko ponovno pridobijo že v maju, ko se občina znova lahko prijavi na razpis za ponovno pridobitev naziva mladim prijazna občina. “Občina sicer mora že pred tem nakazat nekaj korakov, da bo šla v tej smeri. Mislim pa, da bo občina v maju zagotovo želela postati mladim prijazna občina tako na papirju, kot v praksi,” je prepričan Matjašič.

Mladi s predlogi o prijaznejšem Mariboru

V okviru akcije »Spimpajmo« Maribor, ki je predstavljala eno izmed aktivnosti projekta #jezikzavolitve, so mladi predlagali kako bo lahko bil Maribor mladim še prijaznejši. Mladinski kulturni center Maribor je zbral 357 anket, s 632 predlogi, ki jih je uvrstil v dvanajst kategorij: 1) objekti in prostor, 2) aktivnosti in dogodki, 3) promet, 4) zaposlovanje, 5) formalno izobraževanje, prakse in štipendije, 6) politika in politična participacija, 7) neformalno izobraževanje, 8) boljša kvaliteta življenja in medsebojni odnosi, 9) ugodnosti za mlade in študentska prehrana, 10) stanovanja, 11) podjetništvo, 12) drugo – udeleženci dogodka so v okviru dela v skupinah razmišljali predvsem o možnih rešitvah, ki so jih nato tudi predstavili odločevalcem. Mladi so tako v predstavitvah npr. izpostavili stanovanjske zadruge, kot eno izmed možnosti za rešitev stanovanjske problematike, potrebo po prostorih, kjer bi lahko razstavljali mladi umetniki, večjo potrebo po priznavanju neformalno pridobljenih izkušenj, aplikacijo, ki bi vključevala tudi dogodke za mlade.

Srečanje se je zaključilo s podpisom listine zaveze, da bo Mladinski kulturni center Maribor predloge mladih zbral, jih posredoval Uradu za kulturo in mladino, ki jih bo skupaj z Odborom ter Komisijo pregledal ter se do njih opredelil.

Oddaj komentar