Festival Enimation vabi na filme otrok in mladih z vsega sveta

Od prihodnjega torka (7. novembra) do sobote (11. novembra) bo Maribor znova v znamenju otroške in mladinske ustvarjalnosti od blizu in daleč.

Večina programa 13. mednarodnega festivala otroškega in mladinskega filma Enimation se bo odvrtela v Vetrinjskem dvoru. Na mednarodni poziv festivala se je letos prijavilo 221 filmov otrok in mladih iz 34 držav. Selekcijska ekipa, sestavljena iz filmsko-vzgojnih mentoric in mladih, je izmed prispelih prijav izbrala 89 kratkih filmov za tri starostne kategorije: MINI (do 10. leta), MIDI (od 11. do 14. leta) in MAXI (do 18 leta); in posebna tematska sklopa na temo človekovih pravic, prilagojena za otroke in mlade.

foto: Gregor Salobir

“Poleg tekmovalnega programa bomo na festivalu predstavili tudi filmsko produkcijo mariborskih otrok in mladih, ki je nastala v okviru šole animiranega filma Enimation school (Društvo za razvoj filmske kulture, Zavod MARS) v novem animacijskem studiu na Partizanski 12, ter igrane filme mladih, ki so nastali v okviru delavnic Film Smoothie (Filmsko društvo Film Factory),” so zapisali v sporočilu za javnost.

Filmi bodo v prihodnjih dneh prikazani šolskim skupinam, od 9. do 11. novembra na za javnost odprtih projekcijah v Vetrinjskem dvoru, od 12. novembra pa tudi virtualno na facebook strani festivala.

“Dobitnike nagrad bomo razglasili v soboto, 11. novembra ob 18. uri v Vetrinjskem dvoru, podelitvi pa bo sledila tudi projekcija nagrajenih filmov. Vse projekcije v okviru festivala so brezplačne,” poudarijo.

Osrednji del festivala dopolnjuje razstava filmskega zakulisja in likovnih podlag za kratek animirani film Legenda o Zlatorogu, avtorice Lee Vučko in Damira Grbanovića, ki bo na ogled v Vetrinjskem dvoru od 9. do 24. novembra 2023. V družbi avtorjev jo bomo odprli v četrtek, 9. novembra ob 18. uri. Petkovo večerno druženje pa bodo od 19.30 naprej popestrili glasbeni ustvarjalci in ustvarjalke Sokijeve bobnarske šole.

V okviru priprav na festival so se v septembru in oktobru že odvile številne ustvarjalne delavnice za mlade. Od 22. do 29. septembra so potekale v Kulturnem inkubatorju v sodelovanju z MKC Maribor, od 13. do 14. oktobra pa študenti in študentske Filozofske fakultete Univerze v Mariboru pod mentorstvom Roberta Petroviča in Melite Koletnik prevajali filme letošnjega programa. 19. oktobra je festival organiziral tudi spletno mednarodno konferenco, v okviru katere je bila izvedena zaključna selekcija zmagovalnih filmov za nagrado mednarodnega združenja otroških in mladinskih filmskih festivalov YCN.

Več o PROGRAMU na spletni strani: https://www.enimation.si/

Oddaj komentar