Evropski dan varstva osebnih podatkov

Danes je evropski dan varstva osebnih podatkov. Svet Evrope ga je ob podpori Evropske komisije razglasil pred 14 leti. V naši državi je za nadzor nad varovanjem osebnih podatkov zadolžen informacijski pooblaščenec.

Letos so ta dan posvetili širjenju zavedanja o pomenu varstva osebnih podatkov in zasebnosti v sodobni družbi. Informacijski pooblaščenec bo v Hiši EU na okrogli mizi z naslovom Pooblaščene osebe za varstvo osebnih podatkov v javnem sektorju s poudarkom med zahtevami in realnostjo podelil tudi priznanje Ambasador zasebnosti 2020, s katerim že štirinajstič zapored nagrajuje podjetje ali posameznika, ki spoštuje načela varstva osebnih podatkov in jih tudi uresničuje v praksi.

Pred dvema letoma so v Evropi tudi sprejeli Splošno uredba EU o varstvu podatkov, v kateri so določila za podjetja, ki zahtevajo od podjetij, da morajo transparentno pojasniti, kaj počnejo s podatki svojih strank in za katere namene jih uporabljajo. Stranke pa imajo pravico do obveščanja, popravka in izbrisa njihovih osebnih podatkov. Namen uredbe pa je tudi zagotoviti enake konkurenčne pogoje znotraj EU.
Vir: STA

Oddaj komentar