Ema naj bi danes sporočila odločitev glede AstraZenece

Evropska agencija za zdravila (Ema) bo danes predvidoma sporočila končno odločitev glede varnosti cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca. V torek so sicer sporočili, da je od cepiva več koristi kot tveganj, podobno so v sredo sporočili tudi iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Emin odbor za varnost (PRAC) naj bi se danes odločil glede varnosti cepiva, potem ko so se pojavili primeri krvnih strdkov po cepljenju s tem cepivom. Izvršna direktorica Eme Emer Cooke je v torek stopila v bran cepivu, saj da so prepričani, da koristi cepiva AstraZenece pri preprečevanju covida-19 s povezanimi tveganji za hospitalizacijo in smrt pretehtajo tveganje teh stranskih učinkov.

Preučujejo rezultate kliničnih preizkusov

V PRAC so sicer strokovnjaki iz vseh 27 članic EU in še drugi strokovnjak. Pred dokončno odločitvijo danes so morali opraviti podrobno analizo primerov krvnih strdkov. Emin strokovnjak Peter Arlett je pojasnil, da med drugim preučujejo rezultate kliničnih preizkusov, epidemiološke podatke, tudi o pojavu krvnih strdkov, pa tudi delež cepljenih v posameznih državah.

Cookova je v torek poudarila, da je prednostna naloga, da je uporaba cepiv varna in da bodo ustrezno ukrepali, če morebitne težave ne bo mogoče rešiti.

Več članic EU prekinilo cepljenje s tem cepivom

Analizo cepiva opravljajo, potem ko je več članic EU – med drugim Nemčija, Francija in tudi Slovenija – prekinilo cepljenje z njim. Za to so se odločile, potem ko so se pri več bolnikih v EU po cepljenju s tem cepivom pojavili krvni strdki. Ti se sicer v populaciji pojavljajo pogosteje kot pri cepljenih s cepivom AstraZenece.

Do nadaljnjega priporoča cepljenje z AstraZeneco tudi v WHO, kjer so ob tem pojasnili, da je venska tromboza tretja najbolj pogosta bolezen srca in ožilja na svetu.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar