Državni zbor ponovno o razrešitvi kmetijske ministrice

Aleksandra Pivec

Poslanci bodo na današnji izredni seji razpravljali o predlogu za razrešitev kmetijske ministrice Aleksandre Pivec, ki so ji zaradi očitkov o spornem ravnanju hrbet obrnili tudi v stranki, ki jo je do nedavnega vodila. Razrešitev je na pobudo DeSUS predlagal premier Janez Janša, podpira jo večina opozicije, zato je pričakovano, da bo razrešena.

Pivčeva se je morala poleti soočiti z očitki zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Ker je izgubila podporo poslanske skupine in sveta stranke, je odstopila kot predsednica DeSUS, a ostala podpredsednica vlade in kmetijska ministrica.

Sama s te funkcije ni želela odstopiti, zato je svet stranke na pobudo predvsem poslancev DeSUS premierju Janši predlagal njeno razrešitev. Pivčeva je na drugi strani ocenila, da gre za njeno “diskreditacijo in likvidacijo” z vseh funkcij mimo vseh političnih in demokratičnih standardov.

Ker gre za predlog koalicijske stranke in ob dejstvu, da so jo opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB želele interpelirati, bo DZ Pivčevo po pričakovanjih razrešil. Pivčeva ima sicer možnost, da po uvodnem nagovoru oz. pred predvideno štiriurno razpravo poslancev o predlogu za razrešitev poda svoj odstop. DZ bi se nato s tem seznanil in le ugotovil, da ji je prenehala funkcija.

A Pivčeva vztraja, da je svoje delo opravlja dobro. Tako bo seja DZ po njenih besedah “priložnost, da se pokaže dobro delo, ki smo ga opravili v preteklih dveh letih”.

Najverjetnejši naslednik Pivčeve je državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Jože Podgoršek, ki je za sobotno Delo potrdil, da se je že sestal z Janšo.

Ministre imenuje in razrešuje DZ na predlog predsednika vlade. Minister je razrešen, če predlog za razrešitev podpre večina poslancev, ki so glasovali. DZ je doslej ministre razrešil v šestih primerih, in sicer štirikrat na predlog predsednika vlade, dvakrat pa po interpelaciji.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar