Družine ne morejo poravnati osnovnih položnic: “Trenutno so naša skladišča prazna. Stiska je velika.”

foto: Nadškofijska Karitas Maribor

Pomoč Nadškofijske karitas Maribor socialno najbolj ogroženim. Na minuli novinarski konferenci so dejali: “Ponovno moramo opozoriti, da največje stiske opažamo v tistih primerih, ko družine in posamezniki ne morejo poravnavati osnovnih položnic za nujne življenjske potrebščine (najemnina, elektrika, voda, ogrevanje, …) in druge sprotne obveznosti. Povečani življenjski stroški ter stroški energentov so v zadnjih mesecih največja stiska za večino prosilcev.”

“Na naša vrata trkajo brezposelni, ki prejemajo denarno socialno pomoč in otroške dodatke pa tudi zaposleni, ki se le s težavo prebijajo iz meseca v mesec. Vse več je upokojencev, ki kljub skromnosti težko preživijo s prejeto pokojnino. Opazne so tudi družine in posamezniki, ki do sedaj še niso potrebovali pomoči Karitas in jih je nenadna stiska, bolezen oz. druge okoliščine pahnila v revščino, da ne morejo preživeti,” so dejali in dodali, da so ti še posebej ranljivi, saj so se prvič znašli v brezizhodni situaciji in si sami ne znajo pomagati. “Vedno pogosteje opažamo, da imajo številni iskalci pomoči tudi težave s telesnim in duševnim zdravjem.”

“Poleg potrebe po materialni pomoči moramo ponovno opozoriti na zelo veliko psihosocialno stisko. Zato skušamo nuditi pomoč v obliki informativnih, razbremenilnih ter svetovalnih razgovorov.”

V preteklem letu 2023 je samo preko humanitarnih in socialnih programov Nadškofijske karitas Maribor prejelo pomoč vsaj enkrat, mnogi večkrat, kar 2.900 oseb v stiski. Dnevno potrka na vrata Nadškofijske karitas Maribor tudi do 250 oseb, ki potrebujejo pomoč. “Kar moramo posebej podčrtati, da je bilo izdanih pomoči glede na preteklo leto skoraj za 14% več. Ljudje so večkrat poiskali in potrebovali pomoč Karitas.”

Zasedene so kapacitete v socialnih programih NŠKM: v Zavetišču za brezdomne – sv. Martin dnevno nudijo prenočišče 24 osebam, Ljudska kuhinja Betlehem razdeli toplo kosilo dnevno do 55-60 osebam, vsak dan po projektu ‘Donirana hrana’ pomagamo do 250 osebam, v Materinskem domu Mozirje in Žalec je v preteklem letu bivalo 21 mater/žena z 19 otroki, v razvojno socialno varstveni program Bet.Ka – vključevanje oseb s težavami v duševnem zdravju je bilo vključenih 33 oseb.…

“Po poročilih sodelavcev in prostovoljcev iz mreže 93 Župnijskih karitas v mariborski nadškofiji zmanjšanje števila prejemnikov pomoči ter zvišanje števila obravnav oz. realizacij nematerialne pomoči (laično svetovanje, spremljanje, obiski, različne dejavnosti in srečanja, idr…). V preteklem letu je pomoč preko mreže Župnijskih karitas v mariborski nadškofiji tako prejelo 16.850 (18.033) oseb ( 7% manj oseb je prejelo pomoč kot v letu 2022). Zmanjšanje števila gre predvsem pripisati manjši količini hrane, ki je bila prejeta iz sklada EU za pomoč najbolj ogroženim (295 t – leto 2023, 445 t v letu 2022),” pojasnijo.

Največ pomoči so prejele družine, sledijo starejši, bolni in invalidi ter posamezniki in otroci.

Skupaj je bilo v mreži Karitas mariborske nadškofije razdeljene preko 1.030 (966) ton različne humanitarne pomoči – od tega 295 t hrane iz sklada za EU pomoč najbolj ogroženim. Podrobno poročilo ter načrt o humanitarni in socialno varstveni dejavnosti NŠKM bo pripravljeno v Plenumski knjigi in predstavljeno na plenumskem srečanju sodelavcev ter prostovoljcev Karitas mariborske nadškofije v soboto, 9. marca 2024.

“Trenutno so naša skladišča prazna. Stiska je velika”

V prvih dveh mesecih so samo v Informacijsko sprejemni in svetovalni pisarni NŠKM obravnavali že preko 776 prošenj, razdeljenih je bilo 612 prehranskih in higienskih paketov. 247 pomoči je bilo realiziranih v obliki plačila položnic. V preteklih letih so v tem času že razdeljevali t.i. EU-hrano. “Trenutno čakamo na rezultate razpisa Ministrstva za delo in upamo, da bomo uspešni s prijavo ter v čim krajšem času lahko nudili pomoč tudi preko navedenega ukrepa.”

Da bi vsaj deloma omilili stisko, zapolnili vrzel z izpadom dobave EU-hrane ter odgovorili na najnujnejše prošnje smo do sedaj izvedli prenekatere aktivnosti zbiranja in izvedli nakup prehranskih in higienskih artiklov v skupni vrednosti skoraj 30.000,00 €.

Stiska je res velika, zato se obračajo na dobre ljudi s prošnjo, da pomagajo in odgovorijo s solidarnostjo in nakazilom oz. poslanim SMS DAR5 na tel. št. 1919.

Oddaj komentar