Do septembra testna omejitev prometa na Glavnem trgu s Koroško cesto

Vodstvo Mestne občine Maribor želi udejanjiti dolgoletno vizijo, da se staro – historično mestno jedro osvobodi motoriziranega prometa, so sporočili z MO Maribor.

Vodstvo MO Maribor se je v minulih tednih med drugim intenzivno posvečalo vprašanju urejanja prometa na Glavnem trgu in Koroški cesti. Dela na projektu prenove Glavnega trga in Koroške ceste se namreč zaključujejo. Do konca tega meseca bo predvideno zaključena glavnina del na Glavnem trgu, na delu Koroške ceste proti glavni tržnici pa do konca maja. “Glede na dane okoliščine epidemije in dodatnih del pričakujemo finalizacijo projekta v mesecu juniju,” so zapisali v sporočilu za javnost in dodali: “Prometna stroka je bila od začetka projekta deljenih mnenj glede urejanja prometa v prihodnje, županstvo pa želi udejanjiti dolgoletno vizijo, da se staro – historično mestno jedro osvobodi motoriziranega prometa in da mestu novo kakovost bivanja, ki se bo odražala v novi pridobitvi mesta – obnovljenem Glavnem trgu in Koroški cesti kot novi arhitekturni vrednoti in kakovosti mesta.”

Testno obdobje omejitve prometa na Glavnem trgu in Koroški cesti

V praksi se je začasno zaprtje prometa ob prenovi trga pokazalo kot znatno manj moteča in stresna situacija, je še zapisano in da so se “prometni tokovi v mestu dobro prerazporedili tudi zaradi odlične prometne rešitve strokovnjakov, ki so pripravili načrt obvozov in drugih ukrepov. Večjih zastojev tako nismo beležili. Na podlagi naštetega je bila sprejeta odločitev, da se prometna ureditev za Glavni trg s Koroško cesto v času epidemije COVID 19 in poletnih počitnic, ko se pričakuje manj prometa, testno popolnoma omeji le na prevoze za dostavo, stanovalce, intervencije, gasilce, vozilo Maister ter kolesarje, pešce in za potrebe prireditev.”

Zapisali so še: “Ker prebivalci mesta izkušnje obnovljenega in urejenega Glavnega trga in Koroške ceste brez motoriziranega prometa še nimajo, smo se ob sodelovanju s stroko odločili, da si v mesecih juliju in avgustu vzamemo čas za preverbo, strokovne analize ter razmislek glede ureditve prometa v prihodnje.”

V septembru pa bodo med tednom mobilnosti sprejeli dokončno rešitev – odločitev predvsem na osnovi izkušnje uporabnikov in mnenja stroke, so zapisali in dodali: “Ob viziji urejenega mestnega parterja brez ovir, ki bi se raztezal od nabrežja reke Drave do mestnega parka, podpiramo in vzpodbujamo trajnostne oblike mobilnosti. Izvajati smo pričeli ureditev kolesarskih poti na Koroški cesti, v kratkem bomo nabavili dodatno vozilo Maister in druga električna vozila v sklopu javnega potniškega prometa.”

Oddaj komentar