Dispečerski center zdravstva Maribor: Za 112 občin na voljo 60 ekip nujne medicinske pomoči

Namen Dispečerske službe zdravstva (DSZ) je zagotoviti enako dostopnost do nujne medicinske pomoči, nujnih, nenujnih in sanitetnih prevozov pacientov na območju celotne države. Trenutno je dejavnost usmerjena v zagotavljanje enake dostopnosti do nujne medicinske pomoči in nujnih prevozov pacientov.

Dispečerska služba zdravstva (DSZ) je specializirana služba zdravstva, ki izvaja vodenje vseh dogodkov, sprejetih preko klica 112, kjer je potrebna oskrba nujne medicinske pomoči. DSZ ima dva operativna dispečerska centra zdravstva, enega v Ljubljani in enega v Mariboru.

Miha Brezovnik, Vodja centra, nam je pojasnil, da je vsak center razdeljen na sprejemni del, kjer poteka sprejem klica in oddajno nadzorni del, kjer poteka koordinacija in nadzor mobilnih enot NMP. “V obeh centrih delujejo zdravstveni dispečerji – zdravstveni delavci, ki so dodatno specialno usposobljeni za sprejem in vodenje dogodkov sprejetih preko klica 112. Zdravstveni dispečerji s pomočjo odločitvenega modela vsakemu klicatelju zastavljajo specifična vprašanja v strukturiranemu zaporedju, s pomočjo katerih v najkrajšem možnem času ugotovi stopnjo ogroženosti pacienta in opredeli najboljšo možno obliko zdravstvene oskrbe. Naloga DCZ je zagotoviti ekipo NMP, ki je najbolj primerna in najbližje dogodku.”

Dispečerski center zdravstva Maribor trenutno deluje na območju celotne vzhodne Slovenije z izjemo območja pristojnosti ZD Lendava.

Tako DCZ Maribor deluje na območju delovanja 22 izvajalcev nujne medicinske pomoči (22 Zdravstvenih domov), kar obsega 112 občin. “Za izvajanje nujne medicinske pomoči je na omenjenem območju na razpolago v dnevnem času 60 in v nočnem času 55 različnih ekip NMP. V svojem operativnem delovanju DCZ redno sodeluje tudi s šestimi Regijskimi centri za obveščanje (112), petimi Operativno-komunikacijskimi centri (113) in 6 bolnišnicami,” pojasni Brezovnik.

Dispečerski center zdravstva pri svojem delu uporablja napredno tehnologijo za sledenje in usmerjanje reševalnih vozil. S pomočjo informacijskih rešitev se načrtujejo poti z namenom, da zagotovimo pacientu hitro odzivnost in prihod na kraj dogodka v najkrajšem možnem času. Dispečerski center zdravstva sodeluje tudi z ostalimi intervencijskimi službami (gasilci, policijo, …). Skupno sodelovanje je pomembno predvsem pri odzivu na dogodke, kjer obstaja nevarnost za zdravje in življenje posameznikov in pa v primeru obvladovanja večjih nesreč oz. nujnih situacij, pojasni. Eden največjih izzivov DSZ je ugotavljanje stopnje ogroženosti pacientov ter posledično zagotavljanje NMP ob občasnem pomanjkanju ekip NMP, še doda.

Oddaj komentar