Direktor WHO optimističen, da bo svet v letu 2022 premagal pandemijo covida-19

FOTO: Pixabay.com

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je v novoletni poslanici dejal, da bo pandemija covida-19 premagana leta 2022, če bodo države sodelovale pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa. Posvaril je pred nacionalizmom in kopičenjem cepiv proti covidu-19, na spletni strani poroča britanski BBC.

Tedros je v poslanci še opozoril, da še vedno prisotna neenakost pri razdeljevanju cepiv povečuje tveganje za mutiranje virusa.

“Ozek nacionalizem in kopičenje cepiva v nekaterih državah sta spodkopala enakost in ustvarila idealne pogoje za nastanek različice omikron. Dlje, kot se neenakost nadaljuje, večje je tveganje, da se bo virus razvil na načine, ki jih ne moremo preprečiti ali napovedati,” je opozoril generalni direktor WHO.

Kljub svarilom je Tedros v poslanici ostal pozitiven in opozoril, da je zdaj na voljo veliko več orodij za zdravljenje covida-19 kot na začetku pandemije. “Če bomo odpravili neenakost, bomo odpravili tudi pandemijo,” je še dodal.

Po vsem svetu danes ljudje praznujejo slovo starega in prihod novega leta, vendar so praznovanja umirjena, saj so se v številnih državah odločili, da bodo preprečili zbiranja množic. Novi koronavirus kljub vsemu zaenkrat ostaja del vsakdanjega življenja večine ljudi.

Po svetu je bilo do zdaj potrjenih približno 287 milijonov primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je skoraj 5,5 milijona covidnih bolnikov.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar