Danes se odpirajo pedikure, specializirane otroške trgovine, trgovine z motornimi vozili in pohištvom

FOTO: Pixabay.com

Vlada je na včerajšnji dopisni seji spremenila odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v luči epidemije covida-19.

Od petka bo tako pod določenimi pogoji dovoljeno opravljanje storitve pedikure, odprte bodo lahko tudi specializirane otroške trgovine, trgovine z motornimi vozili in pohištvom.

“Vlada dobro razume stisko podjetnikov in tudi v pogojih epidemije vsakodnevno išče ravnotežje med zahtevami zdravstva in priporočili zdravstvene stroke ter omogočanja delovanja gospodarstva v varnih pogojih,” je na popoldanski novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman.

Obstaja zelo majhna možnost prenosa okužbe

Tako je vlada potrdila sprostitev nekaterih dodatnih dejavnostih, pri katerih zaradi narave dela “obstaja zelo majhna možnost prenosa okužbe”, je pojasnila. Delo bo lahko potekalo le pod določenimi pogoji.

Od petka bo dovoljeno izvajanje storitve pedikure, ki je “izjemnega pomena za preventivno nego starejših”, je poudarila Cudermanova. Dovoljeno bo tudi delovanje specializiranih otroških trgovin, ki prodajajo opremo za male in mlajše otroke in doječe matere.

Sprošča se tudi prodaja blaga v prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago, vrata bodo lahko odprle specializirane prodajalne motornih vozil in koles, prodajalne pohištva, storitve na področju fotografske dejavnosti, urarstva in zlatarstva ter fotokopirnice.

30 kvadratnih metrov na posamezno stranko 

Vlada je ob tem določila nove pogoje za izvajanje dejavnosti ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Tako bo število oseb v zaprtih javnih prostorih odslej omejeno na 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko oz. na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov.

Trgovski centri morajo zagotavljati 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru, hkrati pa je treba upoštevati tudi omejitev 30 kvadratnih metrov na posamezno trgovino v sklopu trgovskega centra in za stranke zagotoviti ločen vhod in izhod, je v sporočilu za javnost po seji vlade pojasnil vladni urad za komuniciranje.

Ob izvajanju ponujanja in prodaje blaga in storitev bo treba zagotoviti minimalni možni stik s potrošniki in spoštovati vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Nujno bo tudi redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija prostorov, v katerih se izvaja dejavnost, ter razkuževanje rok za stranko pred vstopom in ob izstopu iz prostorov. Odgovornost delodajalcev je, da zaposlenim zagotovijo zaščitno opremo.

Pedikerji so odpirajo z namenom

Pri izvajanju nadzora nad pogoji iz odloka ima pristojni inšpektor pravico in dolžnost omejiti ali prepovedati promet posameznih vrst blaga in izdelkov ter prepovedati opravljanje dejavnosti.

Na vprašanje, kdaj se bodo lahko sprostile tudi druge storitve, denimo kozmetične ali okulistične, je Cudermanova odgovorila, da bo to mogoče šele “ob ugodnih pogojih”.

V zvezi s pedikuro pa je dejala, da “se ve, zaradi katerega pogoja je bilo to sproščeno”. “Pedikura se sprošča izrecno in zgolj zaradi starejših občanov. Ti imajo stanja, ki so lahko potencialno resna in povzročajo dodatno obremenitev zdravstvenega sistema – otiščanci, vraščeni nohti, diabetična stopala. Pedikerji se odpirajo s tem namenom,” je odgovorila na vprašanje, ali je torej pedikura dovoljena le starejšim.

Dovoljeni tudi osebni prevzem blaga 

Ob zaostrovanju epidemioloških razmer v državi je vlada 17. oktobra v regijah na rdečem seznamu prepovedala opravljanje gostinske dejavnosti v lokalih ter ponujanje storitev v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih. 24. oktobra se je z zaostrovanjem odloka stanje vrnilo na tisto, podobno spomladanskemu; med drugim so vrata po vsej državi morali zapreti hoteli, frizerski in kozmetični saloni, bazeni, avtopralnice, igralnice, kinematografi, kulturne ustanove in podobno.

Odprte so lahko ostale prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne ter prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, drogerije, tržnice, prodajalne s hrano za živali, prodajalne s programom za vrt in kmetijstvo, drevesnice in vrtnarije, cvetličarne, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, servisne delavnice za motorna vozila in kolesa, prodajalne z večinoma gradbeno-inštalaterskim materialom, banke, zavarovalnice, pošte, dostavne službe, trafike in kioski.

Dovoljeni so bili tudi osebni prevzem blaga in hrane ter druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Nekoliko sprostili in dovolili nekaj dodatnih storitev

Konec oktobra je nato vlada odlok nekoliko sprostila in dovolila nekaj dodatnih storitev, ki so lahko opravljene z minimalnim stikom s potrošniki, med drugim gradbena, vzdrževalna in montažna dela, servis in popravila tehničnega blaga. Med izjeme je takrat vlada dodala tudi knjižnice, pod določenimi pogoji pa tudi dimnikarske storitve.

Doslej je sicer veljalo, da je v zaprtjih javnih prostorih dovoljena ena stranka na 20 kvadratnih metrov. Ta pogoj se bo torej s petkom zaostril.

Upravičenost ukrepov vlada preverja na vsakih sedem dni in takrat odloča o morebitnem podaljšanju ali ukinitvi.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar