Danes prvi neformalni pogovori o novi vladni koaliciji

Po volitvah v DZ bodo danes stekli prvi neformalni pogovori o oblikovanju nove vladne koalicije, najprej s SD. Svet Levice se bo sicer še pred koalicijskimi pogajanji v prihodnji dneh opredelil do ponujenega odstopa izvršnega odbora. Prvak Gibanja Svoboda Robert Golob pa se bo na neformalnem srečanju sestal s predsednikom države Borutom Pahorjem.

Pahor in Golob se bosta srečala ob 13. uri, po koncu srečanja bosta v Kristalni dvorani predsedniške palače dala izjavo za javnost.

Golob je sicer že v nedeljo izrazil pričakovanje, da bo vlado mogoče sestaviti v čim krajšem času. Napovedal je pogovore z ostalimi levosredinskimi strankami, na seznamu tistih, s katerimi se namerava sestati, pa ni SDS in NSi.

Želijo si, da bi pogovori stekli čimprej

Danes naj bi tako stekli prvi pogovori o oblikovanju koalicije s Socialnimi demokrati. Tudi predsednica SD Tanja Fajon je izrazila željo, da bi pogovori stekli čim prej, saj da Slovenija potrebuje stabilno in močno vlado.

Preden se bo v koalicijska pogajanja podala Levica, pa se bo svet stranke v prihodnjih dneh opredelil do ponujenega odstopa izvršnega odbora stranke zaradi slabega volilnega rezultata. Koordinator Levice Luka Mesec in Golob sta sicer v ponedeljek že opravila pogovor, Golob pa naj ne bi imel zadržkov, da s koalicijskimi pogajanji počaka na odločitev stranke, pravijo v Levici.

Gibanje Svoboda je na nedeljskih državnozborskih volitvah po delnih neuradnih izidih dobilo 41 poslanskih mandatov, SD sedem in Levica pet.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar