Danes o noveli zakona o zaščiti živali in o globah za nedostojno vedenje

DZ bo danes nadaljeval redno septembrsko sejo. Med drugim bodo poslanci razpravljali o predlogu novele zakona o zaščiti živali, s katero celoviteje urejajo področje odgovornega lastništva in zapuščenih živali, in predlogu novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki uvaja globe za žaljenje in nedostojno vedenje.

Novela zakona o varstvu javnega reda in miru je v postopku obravnave v javnosti dvignila veliko prahu. V koaliciji so namreč sprva predlagali dopolnilo, s katerim je bila predvidena globa od 500 do 1000 evrov za tistega, ki “se prepira, vpije ali se nedostojno vede” do uradne osebe pri uradnem poslovanju ter najvišjih predstavnikov oblasti in njihovih bližnjih.

To je naletelo na številne kritike, češ da vzpostavlja neenakopraven položaj med državljani in služi zastraševanju z namenom utišanja kritik oblasti. Koalicija je dopolnilo zamenjala z novim, po katerem so predlog razširili na vse. Z globo bi kaznovali tistega, ki se “v javnosti prepira, vpije ali se nedostojno vede do posameznika ali skupine, s takšnim vedenjem pa lahko povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali škoduje njihovemu ugledu in takšno vedenje pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa osebno zazna na kraju kršitve”.

A so v delu opozicije kritični tudi do te rešitve

Če bo DZ predlog potrdil, Levica po besedah vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca napoveduje razmislek o morebitni ustavni presoji ali drugih ukrepih za preprečitev uveljavitve zakona.

DZ pa bo danes opravil tudi drugo obravnavo predloga novele zakona o zaščiti živali, ki sodeč po razpravi na pristojnem odboru DZ uživa širšo podporo. Predlog natančneje določa sledljivost izvora psa zaradi preprečevanja in omejevanja preprodaje psov in ilegalne trgovine s psi. Predvideva tudi prostovoljno označevanje mačk z namenom določitve lastništva.

Oddaj komentar