Crnjac: Bolnik mora biti v zdravstveni ustanovi vselej enakovreden partner

Bolnika je treba obravnavati celostno in mora biti vselej enakovreden partner ter v središču naše pozornosti, je ob svetovnem dnevu varnosti pacientov povedal direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor ter dodal, da je varnost bolnikov zelo pomembna kategorija, ki je bila morda v preteklosti premalo obravnavana, a pridobiva na pomenu.

Kot je povedal v nagovoru pred današnjim dnevom odprtih vrat, ki so ga v UKC Maribor pripravili ob tej priložnosti, je številne mlade kolege skozi zdravniško kariero učil, da je treba vzpostaviti dobro komunikacijo z bolnikom, saj prijazen in razumljiv razgovor z njim olajša številne težave, rezultat tega pa so tudi boljši izidi zdravljenja.

Bolniku je po njegovem mnenju treba ob strokovni obravnavi zagotoviti prijetno bivalno okolje, dobro komunikacijo ter ohraniti njegovo dostojanstvo in zasebnost. V bolnišnici se trudijo, da sledijo trendom sodobne medicinske opreme in skušajo zagotoviti tudi kar se da dobre bivalne pogoje, kolikor je to v njihovi finančni moči.

“V zadnjih dveh letih smo številne stvari izboljšali, tudi namen aktualnega investicijskega ciklusa v nove zgradbe je, da bodo bolniki pri nas bivali v sodobnih, modernih in bolnika vrednih razmerah,” je dodal Crnjac. Želi si, da se na problematiko varnosti bolnikov ne bi spomnili samo enkrat na leto, pač pa bi o tem govorili ves čas.

Strokovna direktorica UKC Maribor Nataša Marčun Varda je ob tem poudarila, da varnosti bolnikov namenjajo zelo veliko pozornosti ter jo skušajo implementirati v t. i. sistem kakovosti in varnosti v zdravstvu, za katerega si prizadevajo že dolga leta. “Naslednji teden imamo novo dvodnevno zunanjo presojo, ki ni namenjena sama sebi, pač pa temu, da izboljšamo naše delo,” je povedala.

Kot je še dodala, ima večkrat občutek, zlasti ko v medijih zasledi poročanje o nekih neželenih dogodkih, ki se občasno zgodijo tudi pri njih, da skušajo kaj skriti pred javnostjo. Vendar je zagotovila, da to nikakor ni njihova želja in tega tudi ne počnejo.

“Strinjam se, da umazanega perila ni treba prati javno, vsekakor pa, ko pride do takih dogodkov, jih je treba preveriti, analizirati ter ugotoviti, katere ukrepe uvesti, da se v prihodnje ne bi več zgodili. Še več, v nadaljevanju je nujno tudi spremljati, ali se sprejeti ukrepi izvajajo ali ne ter to navesti v register tveganj. Vse to naša institucija ima, a za stalno implementacijo je sistem treba še izboljšati,” je dejala.

Marčun Varda je prepričana, da si vsi zaposleni želijo, da je vsak bolnik strokovno, kakovostno in varno obravnavan. Dnevi odprtih vrat so zato priložnost, da laični javnosti predstavijo, kako delajo in da ob tem izpostavijo nadgrajena področja, s čimer lahko dokažejo, da delajo bolj kakovostno in bolj varno kot pred tem, je še dodala.

Današnji dan bodo v mariborski bolnišnici po besedah pomočnika direktorja za področje zdravstvene nege Igorja Roberta Roja izkoristili za dogodke na stojnicah in vodene oglede UKC Maribor, vse skupaj pa bodo zaključili s tematskimi predavanji, med drugim o zagotavljanju varnosti pacientov v zdravstveni in babiški negi, 25-letnici kardiokirurške dejavnosti v centru, predstavila pa se bosta tudi Društvo za avtizem DAN in Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Maribor.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar