Casiraghi, ki je bil šest mesecev neupravičeno v zaporu, od države sprva zahteval več milijonov evrov, zdaj bo dobil …

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Na koprskem okrožnem sodišču je sodnik Matej Papler ugodil zahtevku Stephena Casiraghija in mu prisodil odškodnino, ki jo bo morala država plačati za slabih šest mesecev, ki jih je Casiraghi neupravičeno presedel v zaporu.

Odvetnik Tomaž Toldi je zastopanje Casiraghija prevzel na podlagi brezplačne pravne pomoči, po sodbi pa je pojasnil, da sodišče pri združitvi kazni zapora pred leti ni pravilno upoštevalo kazenskega zakonika, v postopku pred vrhovnim sodiščem pa je bilo ugotovljeno, da bi morali Casiraghija na prostost izpustiti pol leta prej.

Casiraghi sprva zahteval več kot sedem milijonov evrov

Casiraghi je sprva vložil laično tožbo, v kateri je zahteval odškodnino “v enormnem znesku” in ki bistveno odstopa od sodne prakse, in sicer v višini 7,4 milijona evrov, ki jo je potem sam znižal na 740.000 evrov, tekom postopka pa je bila višina odškodnine še dodatno znižana, je navedel odvetnik. Sedanja sodba še ni pravnomočna, a znesek, ki ga je določil sodnik, je slabih 13.000 evrov odškodnine.

Casiraghi bo po branju sodbe odločil, kako naprej

Prisojena odškodnina je torej bistveno nižja od zahtevane, je ugotavljal Toldi. Najprej bodo prebrali sodbo, nato pa se bo tožnik, torej Casiraghi odločil, kako naprej. Sodba namreč še ni pravnomočna, nanjo pa se lahko pritoži tudi država. Višja državna odvetnica Valerija Šter po naroku ni dajala izjav za medije.

Sodnik je izrekel delni pobot terjatev

Casiraghija včeraj ni bilo na sodišče. Toldi je pojasnil, da je njegova stranka trenutno na svobodi. Kot je dodal, ima tudi država terjatve do Casiraghija, sodnik Papler je v okviru današnje sodbe izrekel tudi delni pobot teh terjatev, tako da se bo prisojena odškodnina iz tega naslova nekoliko znižala.

Pravnomočna sodba bo določila dejanski znesek

Toldi je še dejal, da koliko bo Casiraghi na koncu res dobil, je stvar pravnomočne sodbe, pa tudi to, da je  prisojena odškodnina višja od dolga Casiraghija do države.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar