Beovićeva: “Vsi smo pretreseni”

“Vsi smo pretreseni in moje iskreno sožalje družini in vsem svojcem dekleta. Ko smo na posvetovalni skupini izvedeli, da je možen neželen dogodek, smo se nemudoma odločili, da cepljenje s tem cepivom začasno zaustavimo, dokler ne bodo znane podrobnosti primera. Nato se bomo odločili, kako cepivo naprej uporabljati,” je danes dejala Bojana Beović.

Kot je znano, je cepivo registrirano brez posebne omejitve za starostne skupine. Obstaja nekaj izjemno redkih kontraindikacij. Države po svetu z bolj ali manj različno močnimi priporočili v nekaterih primerih cepljenje odsvetujejo pri določenih starostnih skupinah, ni pa to enotna praksa. Prav tako ni enotna moč priporočila; nekje je cepljenje še vedno možno.

“Pri nas cepljena oseba dobi besedilo, v katerem so neželeni učinki jasno navedeni. Naveden je tudi nasvet, da se je treba obrniti na zdravnika, če se ti neželeni učinki pojavijo.”

Dejala je, da gre za smolo, da se je dogodek zgodil v Sloveniji: “Po ameriški statistiki, tam uporabljajo od vektorskih cepiv samo cepivo podjetja Janssen, je prišlo pri dobrih 8 milijonih cepljenih oseb pri 28 do takega primera. V Sloveniji smo do sedaj uporabili 120 tisoč primerkov tega cepiva.”

Oddaj komentar