Beovič: “Jeseni nas zelo verjetno čaka nov val, ki bo nižji”

Vir: spletna stran Bojana Beović

Na področju cepljenja proti covid-19 se zaradi novih spoznanj neprestano spreminjajo pristopi, kar se zdi marsikomu moteče, je danes dejala Bojana Beovič: “A nova spoznanja je smiselno upoštevati in s tem zagotoviti prebivalcem Slovenije kar najbolj varen in učinkovit način cepljenja.”

V Sloveniji na voljo še 49.000 odmerkov cepiva AstraZeneca

Cepivo AstraZeneca je po njenih besedah zelo učinkovito že po 1. odmerku, ko zaščita nastopi po 3 tednih. “Ta zaščita ostane enako dobra vsaj 3 mesece, to je do 2. odmerka, ki ga svetujemo po 12 tednih. Raziskave so pokazale, da je cepljenje s tem cepivom učinkovitejše, če dobi oseba 2. odmerek po 12 tednih.”

Ko človek koronavirus preboli, je proti tej bolezni nekaj časa imun. “Cepljenje takih oseb je smiselno šele takrat, ko pričakujemo, da se bo imunost zaradi cepljenja že zmanjševala, zaenkrat je to po 6 do 8 mesecih,” pojasnjuje in doda, da v času, ko je imunost po preboleli bolezni še prisotna, smiselno cepljenje samo z enim odmerkom, saj bolezen deluje že kot prvi odmerek, katerega učinek z dejanskim cepljenjem samo poživimo.

V maju in juniju je načrtovana dobava 490.000 odmerkov, tako da zadrege z 2. odmerkov ne bo, poudari. Trenutno potrebuje 2. odmerek cepiva AstraZeneca 133.000 ljudi.

Analizirajo okvare živčevja, ki nastanejo po cepivu AZ in vnetje srca po cepivu Pfeizer

EMA bdi nad neželenimi učinki vseh cepiv, trenutno posebej analizirajo okvare živčevja, ki nastanejo po cepivu AZ in vnetje srca po cepivu Pfeizer. Pri okvarah živčevja gre za neželene učinke, ki jih poznamo tudi pri drugih cepivih, so pa res izjemno redki.

“Lahko pričakujemo, da bodo v prihodnosti vektorska cepiva manj zanimiva za tretje odmerke, ker se proti vektorju, to je nosilnemu virusu, razvije imunost, ki zmanjšuje odgovor na cepivo,” pove.

Jeseni nas zelo verjetno čaka nov val

“Sloveniji smo ponotranjili to, da je potrebno upoštevati ukrepe, ki nas varujejo. V pomladnem času se bo epidemija umirila, tudi zaradi respiratornih bolezni. Čez poletje nas čaka mirno obdobje. Če bomo imeli visoko stopnjo precepljenosti, ni treba, da nas skrbi kaj bo jeseni. Če bo ostala nizka nas jeseni zelo verjetno čaka nov val, ki bo nižji. Ne bo tak, da bi zahteval posebne prilagoditve, nekaj jih bo še vedno treba,” je dejala.

 

Oddaj komentar