Arsenovičev odziv na Jelinčičevo izjavo

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič se je odzval na nedavno izjavo poslanca Državnega zbora Zmaga Jelinčiča Plemenitega, v kateri je poslanec označil tiste, ki so odvzeli naziv častnega občana nacistu Ottokarju Kernstocku, kot bedake.

Spomnimo, da je mariborski mestni svet nacistu Ottokarju Kernstocku, ki je leta 1909 prejel naziv častni občan Maribora, odvzel ta naziv. Predlog za to je dal mariborski mestni svetnik Stranke mladih – Zeleni Evrope Igor Jurišič. Med drugim je Kernstock, ki je bil nemški nacionalistični pesnik, v svoji pesmi zapisal: “Bolje črno pogorišče kot slovenski Maribor.”

Na odločitev mestnega sveta MO Maribor, da Kerstocku odvzamejo naziv častnega občana, se je odzval Zmago Jelinčič Plemeniti: “Tudi v Mariboru so se nekateri bedaki spomnili, da je treba zgodovino čistit, zato so Ottokarja Kernstocka zbrisali iz spiska častnih občanov v Mariboru. Pa kaj ima ta človk z nacizmom? On je dobu tole časno meščanstvo leta 1909, 111 let je od tega. Kaj idioti črtajo? Zgodovino. Jugoslavija ni črtala zgodovine, zdaj pa nek gospod, nek Jurišič, ne vem kuga je, a je to kašn sin nekdanjega oficirja JLA, se dela pa nekega pravičnika. Pa ne ga srat.”

Saša Arsenovič pa se je odzval na to izjavo poslanca Državnega zbora Zmaga Jelinčiča Plemenitega:

»Nedavna izjava poslanca Zmaga Plemenitega Jelinčiča, s katero žali suvereno odločitev mariborskega mestnega sveta kot najvišjega organa mestne oblasti, me preseneča in žalosti. Še toliko bolj, ker gre za poslanca, izvoljenega v volilnem okraju Ruše, člana Kluba 7, kluba poslancev VII volilne enote. Šovinistične diskvalifikacije so zgolj iskanje politične pozornosti, na račun regije, ki je v preteklosti bila že dovolj preizkušena. Tovrstna komunikacija ne pritiče nikomur, še najmanj pa poslancu, ki ne nazadnje deluje v službi ljudstva. Maribor je mesto z bogato tradicijo, ki se zna soočiti s svojo zgodovino, povsem suvereno sprejemati odločitve in ocenjevati, kaj je primerno in kaj nevredno. Sledimo razvojno naravnani viziji mesta, ki temelji na kreativnem povezovanju različnih deležnikov. Pri tem bi pričakoval, da nam bo poslanec VII volilne enote pri tem pomagal, čeravno smo morda marsikdaj drugačnih misli.«

Oddaj komentar