Arsenovič pojasnil razloge za finančne reze na področju kulture, športa, mladine in sociale

Mariborski župan Saša Arsenovič je v odgovoru sindikalnima organizacijama Glosa – Zasuk in Sviz pojasnil razloge za finančne reze na področju kulture, športa, mladine in sociale ter kot glavni vzrok navedel podfinanciranost občine. Poudaril je, da bodo naredili vse, da se jeseni razmere stabilizirajo in programi izvedejo v skladu z načrti.

“Na situacijo smo opozarjali že več mesecev, na zadnji seji mestnega sveta 8. junija pa podali natančne razloge, kakor tudi ukrepe, ki jih je vodstvo občine skupaj s strokovnimi službami moralo sprejeti,” je v odgovoru na pismo Sindikalne konfederacije Glosa – Zasuk in Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) zapisal mariborski župan.

Po njegovih navedbah je utemeljena bojazen sindikatov, da bo zaradi sprejetih ukrepov prizadeta širša javnost in prebivalstvo. A občina je bila to primorana narediti, med drugim zaradi podfinanciranosti Mestne občine Maribor, ki od leta 2006 prejema od države nezadostno količino denarja za izvajanje obveznih zakonskih nalog. “Za leto 2023 je bil znesek podfinanciranosti ocenjen že na 27 milijonov evrov. To je letni znesek, ki ga mora namesto države zagotoviti mestna občina,” je izpostavil.

Upa, da bo vlada spremenila sistem financiranja občin

“Ne prosimo za nobeno pomoč, pričakujemo zgolj enakopravnost, da ima tisti, ki ni rojen v Mariboru, enake možnosti kot tisti, ki je rojen v občini, ki ni podfinancirana,” je zapisal.

“Pri pripravi in izvrševanju proračuna si vseskozi prizadevamo za ekonomsko stabilnost, trajen in stabilen razvoj občine. Žal smo zaradi že omenjene podfinanciranosti, draginje in zalaganja lastnih sredstev – še vedno namreč čakamo na sredstva EU in države iz naslova že izvedenih projektov – primorani sprejeti določene ukrepe, da zagotovimo uravnoteženost med prihodki in izdatki ter nemoteno izvajanje obveznih zakonskih nalog,” je pojasnil župan.

Izvrševanje programov na področju športa, kulture, mladine in sociale v nižjem znesku, kot je bilo določeno v občinskem proračunu, je označil za začasen ukrep.

“Zagotovimo lahko, da nastalo situacijo rešujemo z vso resnostjo. Nedvomno se zavedamo pomena delovanja društev, organizacij, vseh izvajalcev kulturnih, mladinskih, športnih in socialnih programov… Zato si toliko bolj prizadevamo zagotoviti še dodatne prihodke in nadaljujemo z aktivnostmi na državni ravni za odpravo problema podfinanciranosti,” je dodal.

V septembru ali oktobru bo občina po navedbah župana poskušala izdati končne odločbe v znesku, kot je bil sprejet s proračunom.

“Situacija je res zapletena. Smo pa trdno prepričani, da jo bomo ob postavitvi pravih prioritet, sprejemu pravilnih ukrepov in skupnem delovanju tudi uspešno rešili,” je Arsenovič zaključil pismo predstavnikom Glose, Zasuka in Sviza, ki so prejšnji teden zahtevali od občine pojasnila.

Rok za odgovor so postavili za danes opoldne, ob tem pa napovedali, da bodo skladno z odgovori sprožili nadaljnje akcije za zaščito pravic njihovega članstva in drugih prizadetih delavcev.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar