Anketa POP TV: Največji dvig podpore SDS, Pahor z največjim padcem priljubljenosti

FOTO: Printsreen

Delo vlade podpira 29,4 odstotka vprašanih, nasprotuje ji 62 odstotkov, kaže anketa, ki jo je za POP TV opravila agencija Mediana. Največ vprašanih bi volilo SDS, ki v primerjavi s septembrom beleži največji dvig podpore. Na vrh najbolj priljubljenih politikov se je vrnila evropska poslanka NSi Ljudmila Novak.

Med strankami največjo podporo (18,6-odstotno) še vedno beleži SDS, ki se ji je podpora v primerjavi s septembrom zvišala za 3,6 odstotne točke. Na drugem mestu je prav tako še vedno SD z 11,5 odstotka, kar je 1,9 odstotne točke več kot prejšnji mesec. Sledi Levica z devetimi odstotki in LMŠ s 5,6-odstotno podporo. NSi (pet odstotkov) je na petem mestu prehitela SAB (štiri odstotke).

Izven parlamenta bi pristale SNS (2,4 odstotka), Zeleni Slovenije (1,8 odstotka), Piratska stranka (1,6 odstotka), SLS (1,3 odstotka), SMC (1,2 odstotka) in DeSUS (0,9 odstotka) in Dobra država (0,6 odstotka).

Za več kot pet odstotnih točk se je v primerjavi s septembrom zmanjšal odstotek tistih, ki ne vedo, katero stranko bi volili (20,9 odstotka). Nobene od obstoječih strank ne bi volilo osem odstotkov vprašanih, 3,6 odstotka vprašanih bi volilo katero drugo stranko.

Na vrh lestvice najbolj priljubljenih politikov se je po podatkih raziskave ponovno vrnila evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak. S prvega mesta je izrinila predsednika republike Boruta Pahorja, ki je z najslabšo oceno doslej tokrat pristal na petem mestu. Na drugem mestu je predsednik državnega zbora Igor Zorčič, na tretjem zdravstveni minister Janez Poklukar, za njim pa zunanji minister Anže Logar.

V deseterici so še infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, predsednica SD Tanja Fajon, obrambni minister Matej Tonin, evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc in poslanec SD Matjaž Han. Predsednik vlade je ostal na 16. mestu, zadnje mesto je tokrat pripadlo predsedniku DeSUS Ljubu Jasniču.

V oktobrski javnomnenjski raziskavi Mediane je sodelovalo 712 anketirancev.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar