Alma Mater Europaea pripravlja okroglo mizo z naslovom Vladavina prava v slovenskem ustavnem redu in širše

V prostorih Alma Mater Europaea, na Slovenski ulici 17 v Mariboru, bo v četrtek, 16. novembra 2023, ob 13. uri okroglo mizo na temo Vladavina prava v slovenskem ustavnem redu in širše.

Na okrogli mizi bodo predstavili tudi monografijo Luke Martina Tomažiča. Vladavina prava je ideal pravnega sistema. Zahteva, da nihče, niti država, ni nad pravnim redom. Je nedoločni pojem z neskončnim pomenskim dosegom.

Knjiga Vladavina prava v slovenskem ustavnem redu

Luka Martin Tomažič je v monografiji Vladavina prava v slovenskem ustavnem redu opravil analizo sodne prakse Ustavnega sodišča Republike Slovenije o uporabi in razumevanju pojma vladavine prava, ki ga obravnava kot pojem s potencialno neomejenim pomenskim obsegom.

Avtor Luka Martin Tomažič je povzel, kakšna je vsebina monografije in kako je razdeljena:

Kaj je vladavina prava in kaj to dejansko pomeni na več nivojih, je spregovoril tudi Zlatan Dežman, profesor kazenskega prava. Tako pravi, da je pomembno, da pravnik razume te pojme, ki so v praksi uveljavljeni, prav tako tudi v teoriji. Med drugim je izpostavil, da vladavina prava poudarja odpor proti arbitrarnosti sodne oblasti oziroma da se tudi pravna država podreja pravu in omejuje svojo moč.

O knjigi Vladavina prava v slovenskem ustavnem redu in širše lahko preberete tudi TUKAJ.

Oddaj komentar