Fištravec: “Čas bi bil, da aktualna ekipa začne sprejemati odgovornost”

Pred nekaj dnevi so v LPR sklicali novinarsko konferenco, kjer so predstavili sume nepravilnosti pri financiranju športnih klubov v letih 2019 in 2020. Podžupana MO Maribor Samo Petra Medveda so pozvali k odstopu.

Podžupan je očitke zavrnil in dejal, da sta bila razpisa za zadnji dve leti izvedena zakonito, saj naj bi razpise spravili “v red”. Na tem mestu je dodal, da je ponosen, da so postopek spravili v red in rekordno hitro podpisali pogodbe s športnimi klubi.

Odzval se je tudi nekdanji mariborski župan Fištravec

Na omenjeno pa se je odzval tudi nekdanji mariborski župan Andrej Fištravec, ki je dejal, da se sprašuje, kakšen red ima v mislih gospod podžupan: “Ko pa je le-ta povzročil takšno nezadovoljstvo, da se pojavljajo zahteve po njegovem odstopu. Trditev o redu na področja občinske politike na področju športa se mi zdi vprašljiva tudi glede na to, da še vedno ni končana obnova kopališča Pristan, obnova zahodne tribune Ljudskega vrta občutno zamuja, pod vprašajem je podpora Zlati lisici, nihče ne ve kako napreduje strategija za razvoj Pohorja, Bike park bi zagotovo bil vesel kakšne dodatne kolesarske proge.”

“Čas bi bil, da aktualna ekipa začne sprejemati odgovornost”

Dodal je, da je nova ekipa za stanje našla krivca v času njegovega županovanja, a poudari, da v skoraj treh letih, niso pokazali bolj sposobnega vodenja, le prelaganje krivde in iskanje krivcev. “Čas bi bil, da aktualna ekipa začne sprejemati odgovornost za dejanja storjena v zadnjih dveh letih,” pove.

“Praviloma je potreb in želja vedno več kot je na razpolago občinskega denarja”

Dejal je tudi, da se zaveda, da je delitev občinskega denarja za šport vsakoletna zahtevna operacija, ki nikoli povsem ne zadovolji vseh zainteresiranih in v razpisu sodelujočih društev. “Praviloma je potreb in želja vedno več kot je na razpolago občinskega denarja. In vedno znova si skušajo akterji razpisa na društveni strani izboriti kakšen poseben status. Zato je še kako pomembno, da so vsi postopki izpeljani v skladu z razpisanimi pravili in da so postopki in rezultati izbora kar se da transparentni. Menim, da trenutna občinska oblast nima srečne roke pri zagotavljanju transparentnosti rezultatov svojega izbora. Zainteresirani si lahko namreč informacije o prejemnikih sredstev izbrskajo samo iz enostranske težko berljive tabele,” je dodal.

“Račun bodo plačevali uporabniki, športna društva in starši otrok”

Komentiral je tudi prenos neprofitnih javnih športnih objektov na profitno podjetje Šport Maribor d.o.o. Meni, da to ne bo prispevalo k urejanju transparentnih odnos znotraj mariborskega športa. “Račun bodo plačevali uporabniki, športna društva in starši otrok. To pa bo pripeljalo samo do nezadovoljstva med sedanjimi in potencialnimi uporabniki, do netransparentnega dela in do razjarjenih društev, tudi tistih ranljivih, kot so športna invalidska društva, ki bodo pri dodeljevanju sredstev morebiti ponovno izvisela,” je še dopisal.

Dodeljevanje sredstev za športno, kulturno, socialno, zdravstveno in drugo udejstvovanje v mestu nikoli ni bilo predmet favoriziranja, ampak trud k enakomerni porazdelitvi sredstev in vključevanju vseh in tako bi moralo biti tudi v mandatu trenutnega župana.

Oddaj komentar