Verniki danes praznujejo Marijino vnebovzetje

Vir: Lokalec.si

Na praznik Marijinega vnebovzetja ali t. i. veliki šmaren bodo danes zaživela Marijina svetišča po vsej državi. Najbolj slovesno bo na Brezjah, osrednjem Marijinem svetišču v Sloveniji, kjer bo na tamkajšnjem trgu pred baziliko Marije Pomagaj ob 10. uri mašo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Pri maši na Brezjah bodo predstavniki Cerkve in verniki obnovili tudi posvetitev slovenskega naroda Mariji.

Nekateri verniki so se sicer v baziliki zbrali že na predvečer praznika, ko sta tako kot tudi po nekaterih drugih Marijinih svetiščih potekala procesija z lučkami in petje litanij Matere Božje.

Slovesna bogoslužja bodo danes potekala tudi po številnih drugih romarskih središčih in cerkvah. Na Ptujski gori, v osrednjem romarskem središču mariborske nadškofije bo mašo vodil mariborski nadškof metropolit Alojz Cvikl. Novomeški škof Andrej Glavan bo imel mašo v osrednjem škofijskem romarskem središču na Zaplazu, murskosoboški škof Peter Štumpf v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Turnišču, koprski škof Jurij Bizjak v baziliki na Sveti Gori, celjski škof Stanislav Lipovšek pa v baziliki v Petrovčah.

15. avgust, praznik Marijinega vnebovzetja je v Sloveniji tako kot v veliko drugih evropskih državah dela prost dan od leta 1992. Gre sicer za enega najstarejših Marijinih praznikov, katerega prve omembe segajo v obdobje pred četrtim stoletjem. Med drugim se verniki z njim spominjajo verske resnice, ki jo je leta 1950 razglasil papež Pij XI, da je bila Marija, Jezusova mati “po končanem teku svojega zemeljskega življenja s telesom in dušo vzeta v nebeško slavo”.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar