V SNG Maribor bo luč sveta ugledala nova opera o Nikoli Tesli

V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor bo ansambel Opere in baleta danes krstno izvedel opero Roberta Mračka Mož, ki je ukrotil strelo: Genialni izumi Nikole Tesle pod taktirko Iztoka Kocena in v režiji Jakija Jurgca. Slovenska operna noviteta je namenjena predvsem učencem zadnje triade osnovnih šol in srednješolcem.

Kot so sporočili iz SNG Maribor, predstava v desetih prizorih prikazuje ključna življenjska obdobja enega najslavnejših znanstvenikov in izumiteljev modernega časa Nikole Tesle.

Skladatelj in libretist Robert Mraček se je pri ustvarjanju opere, ki prinaša pomembno didaktično in duhovno sporočilo vsem generacijam, ne le mladim, oprl na lastno raziskovanje Teslovega življenja in eksperimentalnega dela na področju elektromagnetizma. Pri tem je želel izpostaviti predvsem pasti, ki jih prinaša napredek, in nerazumevanje genija, čigar ideje sta kapital in neoliberalna družba zlorabila za lastne koristi, ne pa za splošno dobrobit človeštva.

“Opera, posvečena briljantnemu Nikoli Tesli, ne prinaša le zgodbe o njegovih izumih, ampak tudi o njegovem neizmernem hrepenenju po napredku in premikanju mej mogočega. Tesla, ki je svetu prinesel radio, izmenični tok in številne druge izume, bo na odru zaživel skozi glasbo, čustva in vizualne čarovnije, ki bodo občinstvo popeljale v srce njegovega genija. Tukaj ne gre zgolj za znanstveno potovanje, temveč za globoko čustveno izkušnjo, ki prikazuje človeka, ki je spremenil svet,” pravi avtor predstave.

Kot pojasnjuje, se mu je ideja za pisanje opere o Tesli porodila, ko je razmišljal o njegovi neverjetni viziji. Tesla namreč ni bil le briljanten znanstvenik, temveč resničen vizionar, ki je v prihodnosti videl svet, kakršnega si večina ljudi ni mogla niti predstavljati, je dodal Mraček.

Glasbena govorica opere, v kateri igrajo pomembno vlogo tudi številni vizualni efekti, s svojimi izvirnimi glasbenimi kodi v obliki vodilnih in spominskih motivov prepričljivo nagovarja mlado občinstvo in ga vabi k samostojnemu iskanju znanstvenih in družbenih resnic.

V naslovni vlogi se bo predstavil Sebastijan Čelofiga, Andreja Zakonjšek Krt bo odigrala vlogo Katharine McMahon Johnson, Matevž Biber bo Albert Einstein, Bogdan Stopar bo Thomas Alva Edison, Jaki Jurgec pa George Westinghouse.

Ostale vloge bodo ob spremljavi zbora mariborske opere in simfoničnega orkestra SNG Maribor odigrali še Dada Kladenik, Alfonz Kodrič, Nina Hvalec, Aljaž Hameršak, Tomaž Planinc, Mihael Roškar, Gregor Mlakar, Jernej Luketič, Jernej Jenko, Peter Skušek, Mircea Golescu, Olesja Hartmann, Mojca Potrč, Julija Jurgec, Ines Uroševič, Metka Masten, Vasilij Kuzkin in Vadim Kurgajev.

Predstave bodo na sporedu vse do 25. oktobra, v soboto popoldne pa bo v Kazinski dvorani potekala še predstavitev opere s skladateljem Robertom Mračkom.

vir: sta

Oddaj komentar